Postări populare

miercuri, 10 noiembrie 2010

Si copilul tau are nevoie de intimitate

"Vreau sa pleci din camera mea. Vreau sa fiu singur".

Aceste cuvinte le auzi cu stupoare de la copilasul tau adorabil care in urma cu ceva vreme nu putea sta nicio clipa fara tine, care tipa din toate puterile cand ieseai din camera.

Aceasta schimbare, brusca si uluitoare pentru parinti, apare pe la varsta de 2 ani si jumatate, insa nu este o regula. Depinde foarte mult de temperamentul fiecarui copil.

Iata ce spune Mirela, mama a doi baietei, de 9, respectiv 5 ani: " Eu nu sunt o persoana care pune mare pret pe spatiul privat, pe nevoia de intimitate. Si nici fiul meu cel mare. El de-abia a inceput sa faca dus cu usa inchisa la baie. Insa nu acelasi lucru pot spune despre fiul cel mic. Cand mergem la bazin sa inoate vrea sa se schimbe singur, sa nu fie nimeni de fata".

Pe langa aceste diferente, exista cateva reguli generale despre nevoia de intimitate a copiilor. Iata la ce trebuie sa te astepti in functie de varsta copilului tau:

0-1 an
De ce are nevoie de intimitate: Orice bebelus ar trebui lasat singur, cand este treaz, cateva minute pe zi. Unii se amuza singuri chiar si 20 de minute. De asemenea, "intimitatea" ii ajuta pe bebelusi sa se distreze singuri. Iata cum poti incuraja acest lucru: nu alerga la bebelus la fiecare scancet pe care-l scoate cand se trezeste. El va invata sa se joace cu manutele si cu piciorusele si va ramane calm.

Cum iti dai seama ca are nevoie de intimitate: Chiar in timp ce te joci cu el bebelusul intoarce privirea si capul sau devine agitat? Acesta este un semn prin care-ti spune ca are nevoie de cateva mintute de intimitate. Bineinteles, il poti supraveghea de dupa colt, insa ai grija sa nu te observe!

De ce are nevoie de intimitate: Dupa ce implineste 2 anisori , copilul recunoaste ca poate si trebuie ca din cand in cand sa stea separat de mami si tati. Asa apare oportunitatea de a-si testa independenta ca o micuta persoana. Nu uita ca lumea i se va parea uriasa. Va fi de acord sa pleci de langa el, insa nu pentru mult timp. Poate ca va strange usa, ca sa stea singur, dar nu o va inchide. Sau va sta in aceeasi camera cu voi, insa isi va delimita zona lui de joaca.

Cum iti dai seama ca are nevoie de intimitate: Fiind mic inca, nu va putea sa-si exprime foarte bine nevoia de singuratate. Asa ca nu fii surprinsa daca te va impinge sau va scoate sunete ciudate, gen tipete. Iti poti ajuta copilul explicandu-i ca nu-i frumos sa impinga sau sa bruscheze oamenii si apoi il intrebi daca isi doreste sa ramana singur

De ce are nevoie de intimitate: Acum puiul tau e marisor si a dobandit o oarecare indepedenta si testeaza unele aptitudini, cum ar fi sa se imbrace singur. Si va dori sa ramana singur cand face aceste lucruri.

3-6 ani

Cum iti dai seama ca are nevoie de intimitate: Pentru majoritatea parintilor, primul semn ca micutul lor are nevoie de intimitate este atunci cand inchide usa la baie. Copiii vad la parintii lor acest gest (este poate cel mai comun gest de intimitate pe care-l facem) si pentru ei poate nu are aceeasi valoare ca pentru noi, insa simt nevoia de a imita comportamentul adultilor. Si sa nu fii surprinsa daca puiul tau de 5 anisori iti va cere sa iesi din camera lui.

De asemenea, la aceasta varsta copiii adora secretele, mai ales notiunea ca ei stiu ceva ce altii nu stiu. Asa ca vei cam suferi draga mamica atunci cand puiul tau scump iti va spune sa iesi afara din camera lui si ca nu vrea sa iti impartaseasca secretul pe care-l stie. Dar trebuie sa stii ca aceasta etapa este normala in dezvoltarea lui

De la 6 ani

De ce are nevoie de intimitate: De la varsta de 6 anisori, copilul devine mult mai sociabil si invata despre notiunea de a da si primi un obiect in cadrul unei prietenii numai petrecand mult timp cu amicii lui, departe de noi, adultii. Desigur, la 6 ani copilul nu trebuie lasat nesupravegheat mult timp. Stai aproape de el, insa ofera-i intimitatea de care are nevoie. Trebuie sa intervii doar atuncii cand este neaparat nevoie.

Cum iti dai seama ca are nevoie de intimitate: Probabil copilul tau va dori sa se ascunda cu prietenul lui intr-un loc secret. Este foarte important sa respecti dreptul copilului tau la intimitate sau la secrete inocente pe care vrea sa le impartaseasca doar cu prietenii. Este de asemenea important ca el sa stie ca tu esti parintele lui si ca intimitatea la aceasta varsta are limitele ei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu