Ne dorim iubire. Suntem mereu in cautarea ei, cu pasiunea pe care ti-o dau sufletul prea plin de visare si corpul prea insetat de dorinta. Cum o putem insa recunoaste? Este acel sentiment de confort psihologic, asociat cu buna dispozitie. Uneori te aduce in dificultatea de a te concentra, insa chiar nu-ti pasa…Am fost intrebata intr-o buna zi de o prietena, adolescenta, de unde isi poate da seama daca iubeste cu adevarat sau este doar o iluzie. Dificil de apreciat, dificil de explicat. Am intrebat-o la randul meu: „Reusesti sa adormi repede? Te gandesti la el cand traversezi strada? Simti un gol in stomac cand il vezi sau cand ii auzi vocea la telefon?”. Mi-a zambit cu subinteles.In numele iubirii am putea considera cateva reguli, evident nescrise, ca de pilda: canalizarea intregii atentii asupra persoanei de langa tine, prezenta cuvintelor de incurajare, oferirea de daruri ca simboluri ale dragostei si de servicii, adica lucrurile pe care ar vrea partenerul sa le faci, mangaieri, atingeri, sarutari, imbratisari si mult, mult respect.Iubirea, privita ca liant pentru cuplu, chiar si acolo unde exista si este impartasita reciproc, este erodata si umbrita de rutina, de obisnuinta. Gasim insa resursele interioare sa trecem peste dificultati. Stim ce anume sa valorificam si cum putem aduce soarele pe strada noastra. Sunt zile alintate de primavara, sunt zile de iubire. Va doresc un re-inceput in viata de cuplu si satisfactia de a avea mereu pe cineva cu care sa impartiti totul... pentru ca... Nu exista oameni goi / pustii (in interior), ci doar oameni care si-au amortit sentimentele si se simt goliti / pustiiti
Aceste cuvinte sunt dedicate sentimentelor – sentimentele d-voastra si sentimentelor celor cu care sunteti in relatie. Desi toata lumea stie ca sentimentele exista, si cu toate ca fiecare dintre noi foloseste termeni / cuvinte prin care identifica si numeste sentimentele (de exemplu: furie, tristete, teama si bucurie), putini sunt cei care realizeaza modul in care aceste emotii ne afecteaza viata la nivel intrapersonal si interpersonal. Sa analizam modul de comunicare al emotiilor. Explorand felul in care sentimentele „se simt”, „arata”, „suna” si incercand sa analizam modul in care oamenii opereaza cu sentimentele lor, ne dezvoltam abilitatea de a stabili si intretine relatii semnificative / pline de sens si importanta, cu altii. Deoarece sentimentele pot fie sa imbunatateasca, fie sa disturbe viata noastra la nivel interpersonal, doar atunci cand vom fi capabili sa raspundem in mod corespunzator sentimentelor noastre si ale celorlalti vom putea comunica eficient
Asa cum am vazut pana acum, multi dintre noi au probleme in exprimarea sentimentelor. Fie ne comportam nonasertiv si ne tinem emotiile sub un control strans, fie ne comportam agresiv si devenim excesiv de pretentiosi si chiar beligeranti. Rezultatul este unul nesatisfacator, emotiile noastre impiedicand dezvoltarea unor relatii sanatoase, chair alimentandu-le pe cele nesanatoase.
Se spune ca suntem rareori invatati sa ne aratam sentimentele intr-un mod care ne poate imbunatati relatiile. Cheia folosirii sentimentelor pentru a promova relatii de succes este exprimarea eficienta a emotiilor.
Lucrati la sentimentele pe care le exprimati cu dificultate!!!
Atunci cand ne sacrificam drepturile ii invatam pe ceilalti sa profite de noi. Cand cerem drepturi care nu ne apartin, profitam noi de ceilalti. Neexprimarea sentimentelor si a gandurilor poate fi la fel de daunatoare ca neluarea in considerare a sentimentelor si gandurilor celorlalti. Iata o „lista a drepturilor” fiecarei persoane:
- Dreptul de a fi tratat cu respect
- Dreptul de a alege si de a decide singur
- Dreptul de a face greseli si de a se razgandi
- Dreptul de a avea nevoi, iar aceste nevoi sa fie considerate la fel de importante ca si cele ale altor persoane
- Dreptul de a-ti exprima sentimentele si opiniile
- Dreptul de a-ti judeca propriul comportament
- Dreptul de a-ti stabili propriul set de prioritati
- Dreptul de a spune „Nu” fara a te simti vinovat
- Dreptul de a nu decide in locul altora
- Dreptul de a nu iesi in evidenta
Aceste drepturi ofera o structura pe care se pot construi relatii eficiente. Interiorizandu-le, veti fi capabili sa invatati noi moduri de comportament si veti avea alte expectatii. Acceptarea drepturilor personale, proprii si ale altora, este un prim pas foarte important.
ETICA SI COMUNICAREATRISTETE SAU BUCURIE - O STARE EMOTIONALA SE POATE DOVEDI CONTAGIOASA???....
Theodore Isaac Rubin:
Ar trebui izolata o persoana care are o criza de „tristete” sau o emotie depresiva similara, pentru a nu „infecta” si pe altii cu sentimentul respectiv? Cu alte cuvinte, ne-ar fi mai bine daca am fi expusi doar la oameni veseli? De ce “da” sau de ce ”nu”?
"Emotiile sunt contagioase” scria psihanalistul elvetian Carl Jung. Observatia sa este reluata si argumentata stiintific prin studiul schimbului subtil de dispozitii intre diverse persoane.
Noile date prezinta dispozitia ca fiind inrudita cu „virusii” sociali, unele persoane avand in mod natural capacitatea de a o transmite, in timp ce altele sunt mai susceptibile la contagiune. Dispozitiile par sa se perpetueze prin generarea unui comportament adecvat dispozitiei respective, indiferent cat de neplacut este acesta pentru individ.
Transmiterea dispozitiei pare sa aiba loc instantaneu si inconstient, asa cum se intampla atunci cand cineva mimeaza expresia faciala a interlocutorului sau (de cate ori nu ni se intampla sa ne amuzam instantaneu doar pentru ca persoana de langa noi se amuza si ne bine dispune?).
Se pare, de asemenea, ca sentimentul unei interactiuni armonioase intre doua persoane este rezultatul sincronizarii dispozitiei lor; aceasta sincronizare se realizeaza printr-o serie de aprobari precise, cu capul si cu alti indicatori non-verbali.
„Contagiunea emotionala are loc in cateva milisecunde; atat de repede, incat nu poate fi controlata si atat de subtil, incat nici nu realizezi ca se produce” spune Dr. Elaine Hatfield, psiholog la Universitatea din Hawaii
Studiile psihofiziologice asupra modului in care oamenii isi exprima emotiile au facut lumina in intelegerea mecanismului prin care unele persoane sunt mai degraba emitatoare de emotii, iar altele sunt susceptibile sa preia aceste sentimente de la altii. Datele au diferentiat oamenii in functie de gradul in care dispozitia lor era reflectata de mimica si gesturile lor sau in raspunsurile sistemului nervos autonom, care controleaza activitatile involuntare ale organelor, precum transpiratia sau o crestere a ritmului cardiac.
Oare când am mai căutat o stradă liniştită pentru o plimbare pe jos prin oraş? Când am mai privit, curioşi, clădirile, dincolo de nivelul străzii? Ori ne-a surprins strigătul unui pescăruş rătăcit prin Capitală? Cumva,acest timp mort, al rătăcirii şi visării, nu-şi mai găseşte locul în agendă, printre şedinţe,deplasări, e-mailuri, malluri şi televizor. Oare mai putem "visa" la altceva mai bun,la putina liniste? Atinge steaua de neatins si nu-i uita pe cei ce au crezut in tine.
Postări populare
-
Afla ce spune numerologia despre profesia adecvata tie de Flu.ro, 28 Septembrie 2011 Numerologia ne poate ajuta sa ne descoperim mai us...
-
Potrivit psihoterapeutului Lena Rusti, nu putem sa consideram anhedonia o tulburare in sine, ci mai degraba o stare sau un simptom care se p...
-
” Uneori seaman cu un clopot parsit pe care doar vantul il mai face sa vibreze.” – Apararea lui Galilei Nimic nu te mai indeamna sa continu...
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu