Postări populare

vineri, 28 ianuarie 2011

Dusmanii unei relatii

Motivele pentru care o relatie se incheie sunt, de fapt, probleme cu care toate cuplurile se confrunta frecvent. Cunoscandu-le, vei putea sa iti salvezi casnicia sau sa iubesti din nou.
1. Incapacitatea de a tine promisiunile, minciuna sau tradarea
Aceste incalcari frecvente ale increderii distrug relatia, iar motivatia de a mai ramane impreuna scade.
2. Puterea de decizie
Cand unul dintre parteneri ia toate deciziile legate de activitatile casnice, prieteni, bani, concediu, relatia se poate destabiliza un pic, neexistand acel echilibru de putere.
3. Prejudecatile
Daca unul dintre parteneri crede in rejudecati de genul "barbatilor le place sexul mai mult decat femeilor", "barbatii fac mai multi bani decat femeile", se creeaza niste asteptari nerealiste - sanse mai mari pentru esecul relatiei.
4. Izolarea
Se intampla, in general, cand relatia este la inceput, ca cei doi sa se izoleze de familie si prieteni. O relatie bazata pe teama si nesiguranta nu este stabila si genereaza alte probleme care pot duce la esecul relatiei.
5. `Nu stiu ce vreau`
Daca unuia din parteneri sau ambilor nu le este clar ce interese au, nevoi, dorinte, planuri, scopuri, valori, comportament sexual, atunci e greu sa se inchege o relatie sanatoasa. Cunoasterea acestor lucruri ii ajuta sa comunice cine sunt si ce isi doresc.
6. Subaprecierea proprie, nesiguranta si neincrederea in fortele proprii
Unul din parteneri poate avea sentimentul ca nu merita sa fie iubit. Aceasta nesiguranta poate duce la posesivitate si dependenta. Construirea increderii in sine si a aprecierii proprii reprezinta cheia pentru o relatie implinita.
7. Gelozia exagerata
Este una dintre cele mai frecvente cauze de ale esecului unei relatii. In cazuri extreme poate atrage abuz si violenta, care incheie automat legatura.
8. Comunicarea ineficienta
Daca cei doi nu stiu sa-si impartaseasca gandurile, sentimentele, valorile, opiniile, frustrarile, nevoile si bucuriile implicit, atunci relatia nu prea are cum sa mearga.
9. Detinerea controlului
Nu este un comportament de iubire daca unul din parteneri incearca sa il tina sub control sau sa il manipuleze pe celalalt: verificarea celuilalt permanent, amenintari, verificarea telefonului. Mai pe scurt, fara abateri de la programul stabilit de el!
10. Violenta
Abuzul fizic, sexual sau emotional reprezinta tentative de control total asupra partenerului. Cei mai multi prefera insa sa ramana in relatii de acest gen, din diferite motive. cand totusi relatia se incheie, raman cumva `sechele` in increderea de a iubi din nou pe cineva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu