Postări populare

vineri, 28 ianuarie 2011

Etape intr-o relatie de iubire: suisuri si coborasuri

Dragostea este lucrul acela intangibil care ne face multumiti cu ceea ce avem si nemultumiti de ceea ce suntem.
Dragostea este decizia de a face din problemele tale, problemele mele.
Dragostea ne determina sa facem lucrurile bine.
Dragostea este ceea ce-i face pe oameni sa creada ca sunt frumosi cand nimeni altul nu-I vede astfel.
Dragostea este ceea ce-i face pe doi sa stea unul langa altul atunci cand este suficient loc. (Lucian Blaga)
Dragostea nu are o evolutie monotona: suisuri, apoi coborasuri, emotii, ameteli, urmate de tipete isterice, liniste pana la urmatoarea etapa de ameteli si tipete. Incepe cu cateva luni de fericire deplina, si apoi mai trece prin cateva etape. In continuare va prezentam etapele prin care trece orice relatie de iubire.
Prima perioada este cea mai usoara. Te indragostesti, si, ca la inceput, te straduiesti sa dai dovada de cea mai buna purtare. Este perioada de curatre. Bine, bine, dar de ce? Procesul de indragostire implica PEA, un hormon care modifica pozitiv nivelul de buna dispozitie, aducand individul intr-o stare vecina cu euforia. Din aceasta cauza, cei indragostiti sunt mai putin constienti de defectele partenerului. Foarte interesanta explicatia, dar ce urmeaza? La un moment dat, euforia dispare, incetul cu incetul, si realitatea ii ia locul.
Dupa ce a trecut euforia primei etape, acum vezi din nou, si ce vezi? Ei bine, observi ca fiecare este unic in felul lui, si asta inseamna ca sunteti diferiti. Iar diferentele dau nastere conflictelor, oricat de toleranti si intelepti sunt cei doi parteneri. Orice relatie sanatoasa te va ajuta sa te dezvolti, sa cresti din toate punctele de vedere, iar mai devreme sau mai tarziu anumite subiecte sau probleme vor aparea la suprafata, ca urmare a relatiilor din trecut. Unul dintre parteneri poate dori sa fie mai independent, in timp ce celalalt va dezvolta un comportament posesiv si va deveni gelos. Sau unul se poate transforma in "personajul" optimist, pozitiv, prietenos si sociabil, in timp ce-al doilea va fi mai retras, negativ si pesimist. In aceasta etapa trebuie sa discutati despre ceea ce va doriti amandoi.
Acum ca sunteti impreuna de ceva timp, viata devine ceva mai usoara. Problema e ca... devine prea usoara. Te trezesti intr-o buna zi ca totul e rutina si ca te plictisesti. In acest stadiu pasiunea incepe sa dispara. Cele mai multe cupluri se despart in aceasta faza. Acum, partenerii se lupta pentru ca scanteia relatiei sa nu se stinga cu totul. De ce se ajunge aici? Pentru ca ne multumim cu relatia asa cum este si nu simtim nevoia de schimbare. Ce e de facut? Incearca sa faci mici schimbari, si vei fi surprinsa sa afli ca aplicarea lor schimba comportamentul partenerului: va deveni mai atent, tocmai pentru ca gesturile tale sunt iesite din comun.
Iesirea din etapa de plictiseala si monotonie, creeaza un nou nivel de intimitate. Te simti cu adevarat eliberata, dar, in acelasi timp, esti constienta ca esti unul din pilonii vietii celui de langa tine. Deja ati trecut prin perioade grele, prin multe incercari, si aveti deja o istorie comuna. Va simtiti in siguranta, iar asta inseamna ca relatia nu iti consuma intreaga energie. Aveti timp sa va bucurati de viata si momentele petrecute impreuna, dar va dedicati timp si propriilor interese. Odata ce ati ajuns in acest stadiu, amandoi sunteti constienti ca sunteti alaturi de un partener de viata. Bucurati-va de acest sentiment, pentru ca o data cu el veti invata sa traiti o a doua "luna de miere".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu