Postări populare

miercuri, 22 decembrie 2010

Iubirea de sine

Iubirea de sine
Nu este suficient sa stim;
Trebuie sa punem in practica.
Nu este suficient sa vrem;trebuie sa facem.
Orice poti sa faci sau orice visezi... incepe acum.

Goethe: Iubirea reprezinta unul dintre cele mai importante sentimente umane si joaca un rol esential in viata, facand lumea sa pluteasca, facand ca viata sa para plina de slendoare si de sens, uneori chiar un miracol. Iubirea are un impact pozitiv asupra tuturor nevoilor noastre, ea creand climatul de siguranta in care putem sa ne rezolvam toate problemele.
Psihologii au ajuns la concluzia ca nevoia de afectiune este o nevoie umana de baza. Putem sa-i iubim pe ceilalti, sa avem grija de ei, sa-i spijinim la nevoie, sa radem si sa plangem impreuna cu ei, insa toate aceste daruri de respect si bucurie pe care le dam celorlalti le meritam si noi.
Exista multe motive pentru care noi nu ne iubim pe noi insine: suntem urati, grasi, scunzi, inalti, neincrezatori in noi insine, etc. reusind sa ne inoculam mesaje negative in legatura cu viata pe care o traim. Pentru a putea sa-i iubim pe ceilalti, ar trebui sa invatam mai intai sa ne iubim pe noi insine. Cand nu o facem, nu stim cum si cat de bine sa-i tratam pe ceilalti, nu ne cunoastem limitele, nu ne respectam suficient.
Drumul pe calea iubirii de sine nu este cu siguranta un drum usor de parcurs, insa pentru a putea evolua pe aceasta cale trebuie sa intelegem cu totii ca iubirea de sine nu inseamna interes doar pentru propria noastra persoana, egoism sau narcisism, ci poate sa insemne calea catre autocunoastere si autodefinire. Reamintindu-ne cat de importanti, frumosi, puternici, sensibili, plin de compasiune fata de ceilalti suntem, ajungem intr-un punct in care iubirea fata de noi apare in mod automat. Prin prisma iubirii fata de noi insine devenim mai generosi, mai deschisi, mai iubitori fata de ceilalti.
Exista persoane pentru care iubirea de sine reprezinta o mare problema emotionala si lipsa ei poate lua forma unor tulburari fizice cum ar fi obezitatea, dependentele, diverse boli care au la baza probleme emotionale nerezolvate.
Capacitatea noastra de a interrelationa cu altii, reusita acestor relatii, evolutia noastra pe plan profesional, sentimental, etc. depind in mare masura de iubirea fata de noi insine, de respectul, pretuirea si modul in care alegem sa gandim despre noi. Trebuie sa invatam sa ne iubim in mai multe feluri: in modul cum lucram, in relatiile cu parintii, cu copiii nostri, cu prietenii si strainii, in modul cum ne exprimam, in modul in care gandim, etc.
Sa te iubesti pe tine insuti inseamna sa accepti in tacere ca esti bun, ca esti perfect asa cum esti, sa invingi ura de sine si indoiala, si gandind astfel participi la propria ta salvare. Cinstindu-ti mintea, corpul, inima, emotiile si spiritul atingi un nivel superior de pace interioara, putand deveni chiar un model pentru cei din jurul tau. Din acest motiv, mesajul meu este sa incercati sa va descoperiti propria valoare si sa nu va fie teama sa o afirmati.
Rugamintea mea este ca prin intermediul acestor randuri sa invatati sa va hraniti, sa va umpleti inima, trupul si spiritul cu lumina si iubire si sa intelegeti ca acesta este unul dintre cele mai importamte lucruri pe care le puteti realiza in viata pentru voi insiva si pentru ceilalti.
Fie ca Nasterea Domnului sa va aduca in case liniste si bucurie interioara. Va urez un Craciun fericit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu