Postări populare

duminică, 26 decembrie 2010

Surse ale conflictului in cuplu

Inteligenta este unul dintre aspectele asupra carora au fost remarcate diferente între sexe. Femeile au de regula o inteligenta intuitiva, capacitate de a intelege mai bine viata, capacitate de a intelege global situatia si relatia intre elemente.

Barbatii au o inteligenta orientata spre viata neanimata, inteligenta analitica si abstracta, instrumental conceptuala.

Cand o femeie întreaba „cum este rochia mea”, ce ar rãspunde un barbat? („frumoasa”), dar o prietena a femeii? („croiul este…….., materialul este………..”).

Afectivitatea feminina determina, pe de o parte, ca femeia sa fie considerata mai sensibila, pe de alta parte, creeaza nevoia de dependenþa. Pentru femei „împlinirea de sine” inseamna stabilirea de relatii afective pozitive cu ceilalti; femeile se caracterizeaza prin dependenta afectiva (masochism), dorinta de a placea (narcisism); emotivitatea, sensibilitatea si afectivitatea sunt legate intr-o maniera dificil de disociat. Pentru barbati „implinirea de sine” inseamna independenta; emotivitatea este diferita de sensibilitate si de afectivitate; afectivitatea, insa este mai putin profunda si mai putin diferentiatã decat la femei. Aceste diferente marcheazã si relatiile sexuale. Pentru un barbat, dragostea fizica este o expresie a virilitatii sale, a capacitatii de a seduce, de a cuceri; pentru o femeie este aproape intotdeauna legata de sentimente.

Cum reactioneaza un barbat cand o femeie plange? O ajuta daca stie cum sau se enerveaza pe propria neputinta daca nu stie si devine agresiv fata de ea.

De ce ii este teama femeii si de ce ii este teama barbatului? Femeii de singuratate, iar barbatului de a-si arata sentimentele.

Agresivitatea masculina este net diferita de cea feminina. Agresivitatea masculina nu este o conditionare socio-culturala, ci este legata de hormonii masculini; este ofensiva, deschisa, motrica. Agresivitatea feminina este mai rara, sensibila la invatare; defensiva si verbala.

Exista o serie de diferente intre cele doua sexe privind cariera si caminul conjugal. Barbatul este cel care vaneaza in exteriorul caminului, este cel care aduna informatii, femeia este cea care are grija de camin, are nevoie de relatii. Ce se intampla atunci cand si ea vaneazã?

Pentru femei, casatoria reprezinta o situatie vitala, care este in relatie cu implinirea de sine; uneori inseamna o renuntare la viata profesionala, cele doua roluri – familial si profesional – implicand o optare pentru unul sau altul. Barbatii juxtapun cele doua roluri: profesional si familial; afirmarea de sine este prin profesie, grup social, iar viata conjugala reprezinta o alta sursa de satisfactie; casatoria nu reprezinta un scop sau un tel de atins.

Privitor la caminul conjugal, pentru barbat casa reprezinta un adapost pentru lupta purtata zi de zi cu viaaa; cauta pace ºi liniste; uneori sotia nu poate intelege aceasta dorinta a sotului si il poate asalta cu intrebari, reprosuri, exigente si aceasta deoarece…pentru femeie, casa reprezinta un alt loc de munca. Din acest motiv, pentru femeie, destinderea inseamna parasirea acestui al doilea loc de munca (doreste sa iasa la un restaurant, in vizita la prieteni etc.). De multe ori casa fiind bine intretinuta, barbatii considera acest lucru ca si normal, fara a sesiza munca ce se ascunde in spate.

Ca urmare, toate aceste diferente pot fi considerate ca potentiale surse de conflict in cuplu, avand in vedere urmatoarele aspecte:

Barbatii au o inteligenta rationala, femeile mai mult bazate pe emotivitate. Femeile se pot gandi simultan la mai multe lucruri, pot deschide mai multe sertare in acelasi timp, pe cand un barbat deschide un sertar, al anchide si abia apoi poate deschide altul. Barbatii nu verbalizeazã emoþiile, femeile asteapta acest lucru. In momentul terminarii unei dispute pentru barbat a incetat conflictul, pentru femeie continua, uneori chiar se amplifica, pentru ca ea dezvolta mai multe retele, stabileste mai multe conexiuni, leaga evenimentul actual de alte situatii conflictuale. Privitor la viata în caminul familial, fiecare dintre cei doi parteneri asteaptã o relaxare din partea celuilalt (barbatul sa vina acasa si sa se relaxeze in liniste, femeia sa stabileasca relatii – fiind la locul de munca – si sa plece pentru a se relaxa), insa este vorba despre expectante contradictorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu