Postări populare

miercuri, 22 decembrie 2010

Test al calitatilor fericirii tale

De cate ori v-ati pus intrebarea:

"Ce au oamenii fericiti in plus fata de mine?"

De fapt, conform studiilor realizate, probabil ca nu v-ati gandit niciodata la aceasta intrebare. Datele indica faptul ca cei mai multi dintre noi nu se gandesc la propria fericire. Intr-adevar, in cazul celor mai multi dintre noi, fercirea este un bun luat de-a gata. Ne obisnuim foarte mult cu nivelul de fericire pe care-l avem de obicei si rareori il examinam. Fie ca suntem, in medie, fericiti sau nefericiti, avem tendinta sa acceptam aceasta stare ca pe ceva natural si atat. In general, numai in momentele noastre de nefericere ne gandim in mod constient la propria fericire. De ce nu pot fi eu fericit? De ce sunt asa de nefericit? Sau ce m-ar face pe mine fericit? Sunt intrebarile care trec repede prin minte in aceste perioade deprimante.
Dar de obicei, raspunsuri improbabile precum:"Daca as gasi dragostea adevarata sau Daca as fi milionar. Par a fi suficiente si peste cateva zile revenim la nivelul nostru normal de fericire, ne continuam viata normala si nu ne mai punem problema fericirii.

Probabil, totusi, ca greseala pe care o facem este aceea ca nu ne punem intrebarea potrivita! Permiteti-mi sa va sugerez o intrebare mai buna:Ce au oamenii fericiti in plus fata de mine?
In continuare va prezentam ideea unei strategii: daca cineva ar putea afla ce-i face fericiti pe alti oameni, acela ar putea descopri aspecte posibile ale propriei fericiri!
Este evident ca, pentru a afla ce este fericirea, trebuie sa fie supusi studiului cei mai fericiti oameni! Exista lucruri legate de ei care ar putea explica de ce sunt mai fericiti decat altii? Si daca este asa, sunt acestea lucruri din care noi toti am putea invata ceva? Acestea sunt intrebari excelente, totusi pana in ultimele decade astfel de intrebari au ramas fara raspunsuri stiintifice. In ultimii ani insa, aceste intrebari au fost abordate in cercetari ale psihologilor. Astazi, intrebarile fara raspunsuri certe ale generatiilor trecute, au raspunsuri de proba care pot fi dovedite cu argumente stiintifice.

Asadar, ce au oamenii fericiti in plus fata de dumneavoastra? Aflati, in timp ce noi va testam neoficial calitatile fericirii dumneavoastre.
In paginile ce urmeaza, v-am pregatit un scurt chestionar care face referire la viata dumneavoastra. Cand sunteti punctati (conform indicatiilor oferite la finalul chestionarului), ar trebui sa aveti o idee destul de clara asupra nivelului fericirii dumneavoastra din prezent.

Intrebarile sunt astfel concepute incat sa atinga toti factorii majori care contribuie la fericire, si pentru ca reusesc, acest chestionar va introduce in multele domenii de cercetare ale fericirii de care ne vom ocupa, in detaliu, mai tarziu in aceste volume.
Nu uitati ca acesta nu este decat un chestionar, nu un test psihologic oficial. Nu trebuie sa luati rezultatele drept etalon, decat daca va par corecte si la sansa ta de a afla cat esti de fericit in comparatie cu cei mai fericiti oameni supusi studiului.
INSTRUCTIUNI PENTRU CHESTIONAR
Puteti rezolva acest chestionar marcand raspunsurile corecte in aceasta carte sau notandu-va raspunsurile pe o foaie separata de hartie.
Raspundeti si marcati fiecare intrebare pe rand. Dupa ce veti fi completat chestionarul, va vom calcula punctele si va vom da o evaluare completa a scorului dumneavoastra.
Pentru a face chestionarul mai informativ pe masura ce-l faceti, v-am oferit mici explicatii dupa fiecare intrebare care prezinta subiectele ce vor fi dezbatute in capitolele urmatoare.
INTREBAREA 1: Judecand dupa felul in care imi merg treburile zilele acestea, pot spune pe drept cuvant "Am reusit!" Nici ca se putea mai bine!
RASPUNSURI POSIBILE:
A. Foarte adevarat
B. Destul de adevarat
C. Doar putin adevarat
D. Deloc adevarat

INDICATII PRIVIND NOTAREA: La acesta intrebare, precum si la cele urmatoare, selectati raspunsul care pare ca vi se potriveste cel mai bine, apoi cititi indicatiile privind notarea dupa fiecare intrebare si notati punctajul acordat raspunsului dumneavoastra.

Pentru intrebarea 1: raspunsul A valoreaza 6 puncte; raspunsul B valoreaza 4 puncte; raspunsul C valoreaza 1 punct; si raspunsul D valoreaza 0 puncte.

Notati-va punctajul pe linia 1 si continuati veti adauga toate punctele mai tarziu, asa ca este bine sa le scrieti pe o coloana dreapta. Veti putea remarca si faptul ca punctele acordate raspunsurilor acestei intrebari, precum si celorlalte intrebari care urmeaza, variaza ca valoare matematica (unele raspunsuri primesc chiar 0 puncte). Acest lucru se face intentionat pentru a reflecta unul din aspectele cele mai importante ale studiului fericirii: anumiti factori contribuie mai mult la obtinerea fericirii decat altii. Punctul de plecare al fiecarei intrebari reflecta acest lucru si cititorul atent poate invata corect.

Sa revenim la datele care stau la baza intrebarii #1. Daca ati raspuns "foarte adevarat", sunteti probabil o persoana foarte fericita - mai mult decat orice, oamenii fericiti raspund asa! Dupa cum vom vedea in capitolele urmatoare, aceasta idee simpla insumeaza cercetarea in domeniul fericirii mai mult decat orice altceva. La un nivel statistic general, oamenii fericiti au tot ceea ce tu, si cei mai multi dintre oameni, ar dori probabil de la viata. Intr-adevar, dupa cum am fost citat in alta parte "se pare ca oamenii fericiti au toate lucurile bune ale vietii, in abundenta si pe perioade mai lungi de timp decat are omul obisnuit". Pe masura ce vom afla mai multe despre oamenii fericiti in capitolele urmatoare, vom vedea ca aceasta tema se reflecta frecvent.

INTREBAREA 2: Cat de activ sunteti?
RASPUNSURI POSIBILE:
A. Extrem de activ si ocupat mai tot timpul
B. Destul de activ
C. Activ moderat
D. Nu prea activ

NOTAREA:Daca ati raspuns A, notati 4 puncte, B=3, C=1, D=0.

Daca ati raspuns "A", faceti parte din categoria oamenilor fericiti deoarece una din caracteristicile de baza ale acestora este aceea ca sunt persoane extrem de active. Oamenii fericiti au o viata plina, activa. Ei sunt intotdeauna preocupati sa faca ceva. Ei sunt genul care se implica si care tind sa obtina cat mai mult din tot ceea ce fac.

Pe masura ce cercetam in detaliu acest studiu, vom descoperi ca aceasta implicare si abordare activa a existentei constitue unul din ingredientele principale ale fericirii. Oamenii fericiti obtin mai multe de la viata pentru ca se implica mai mult.
INTREBAREA 3: Luand in considerare toate lucrurile care va ocupa timpul in cursul saptamanii, cat timp petreceti facand lucruri care va plac si care va bine dispun?
RASPUNSURI:
A. Mare parte a timpului;
B. Poate jumatate din timp;
C. Numai o parte din timp, in principiu in week-enduri;
D. Numai cateva ore pe saptamana;
E. Niciodata

NOTAREA: A=5, B=3, C=1, D=0,E=minus 2

INTREBAREA 4: Cat timp petreceti facand lucruri care considerati ca au sens, semnificatie si importanta?
RASPUNSURI POSIBILE:
A. Imi dedic cea mai mare parte a timpului lucrurilor pe care le consider ca au semnificatie;
B. Imi dedic o parte a timpului activitatilor cu semnificatie;
C. Imi petrec putin timp, din cand in cand, cu lucruri pe care le consider semnificative;
D. Rareori imi petrec timpul facand lucruri semnificative sau importante

NOTAREA: A=5, B=3, C=1, D=0

Intrebarile 3 si 4 merg impreuna. Amandoua va intreaba cum va petreceti timpul. Chiar inainte, v-am sugerat faptul ca oamenii ferciti sunt activi - si intr-adevar asa este. Ceea ce conteaza cu adevarat este modul in care va petreceti timpul.

Daca va petreceti cea mai mare parte a timpului dumneavoastra cu activitati distractive pe care chiar le savurati si pe care le considerati semnificative si importante, atunci sunteti asemeni celor mai fericiti oameni pe care i-am studiat. Studiile indica faptul ca oamenii fericiti isi petrec cea mai mare parte a timpului facand lucruri care le fac placere - mult mai mult decat oamenii obisnuiti sau oamenii nefericiti.


INTREBAREA 5: Sunteti barbat sau femeie?

NOTAREA: Acordati-va 0 puncte pentru A sau 0 puncte pentru B.

Barbat sau femeie, aici nu se acorda nici un punct. Sexul are putin de-a face cu fercirea pe care o dobandeste cineva. Conform datelor, femeile si barbatii sunt in egala masura fericiti. In nenumarate studii, desfasurate mai multi ani, intervievand sute de mii de oameni de la toate nivelurile sociale, nu s-au evidentiat diferente statistice semnificative la nivelurile fericirii generale a femeilor si a barbatilor.

Asta nu inseamna ca sexul nu conteaza. Dupa cum vom observa mai tarziu, rolurile sexului si stereotipurile au efecte pronuntate asupra cailor de obtinere a fericirii. Conflictele intre sexe si stresul de acasa, de la locul de munca si din viata amoroasa afecteaza in mod diferit femeile si barbatii. Recompensele sociale disponibile sexelor continua sa varieze intr-o mare masura. Dar in ciuda acestor diferente, barbatii si femeile reusesc sa concureze in mod egal in ceea ce priveste fericirea din vietile lor.

INTREBAREA 6: Luand in considerare toate contactele sociale pe care le aveti in viata de zi cu zi (socializarea cu prietenii, membrii familiei, colegii de serviciu, vecinii, cunoscutii, in organizatii, etc) cat de activa este viata dumneavoastra sociala?
RASPUNSURI POSIBILE:
A. Am o viata sociala modesta;
B. Viata mea sociala este medie;
C. Socializez o buna parte din timp;
D. Viata mea sociala este extrem de activa

NOTAREA: A= minus 2, B=1, C=4, D=5

Conform studiului, cu cat petreceti mai mult timp socializand, cu atat veti fi mai fericit. Tipic, oamenii fericiti au o viata sociala plina si recompensatorie. In comparatie cu altii (in special cu oamenii nefericiti) oamenii fericiti dedica mult mult mai mult timp socializarii. La serviciu; in cluburi si organizatii; cu prietenii lor si cu membrii familiei: oamenii fericiti tind sa aiba o viata sociala bogata.

INTREBAREA 7: Cum v-ati descrie personalitatea sociala?
RASPUNSURI:
A. Ies foarte mult, am o viata sociala intensa si pare-se ca sunt destul de popular;
B. Cateodata ies, ma simt bine in preajma celorlati si sunt cat de cat popular;
C. Nu ies deloc si nu sunt vorbaret - dar ma simt bine in preajma oamenilor care ma cunosc bine;
D. In esenta sunt tacut, timid, si tind sa nu ma simt bine in situatii sociale.

NOTAREA: Acordati-va 5 puncte pentru A, 3 puncte pentru B, 1 punct pentru C, si 0 puncte pentru D.

Oamenii fericiti se bucura de o viata sociala activa - si cei care cerceteaza personalitatea gasesc motive intemeiate pentru acest lucru. Oamenii fericiti, in mod tipic, au o personalitate sociala remarcabila. Studiile pe care le vom examina mai tarziu, indica faptul ca oamenii fericiti sunt persoane sociabile si care ies in societate;ei iubesc conversatiile si le place sa se intalneasca cu alti oameni; isi fac prieteni mai usor; sunt mai capabil in a face o prima impresie favorabila; sunt adesea clasificati drept placuti si populari; au un simt al umorului bine dezvoltat si sunt gata sa-l impartaseasca; sunt mai sinceri si mai deschisi; sunt spontani si isi exprima sentimentele liber; se simt bine deschizandu-si sufletul in fata celorlalti; prietenii lor ii considera amabili si intelegatori; sunt in general persoane increzatoare si ii trateaza pe cei din jur cu respect si ii accepta; si sunt priviti ca prieteni extraordinari.


INTREBAREA 8: Cum v-ati descrie viata amoroasa actuala?
RASPUNSURI:
A. Sunt casatorit/a (sau locuim impreuna);
B. Nu sunt casatorit/a(nu locuim impreuna), dar in ultima vreme am o relatie cu cineva special;
C. Sunt singur/a si momentan nu am pe nimeni;
D. Recent am pierdut sau m-am despartit de cel/cea de care eram indragostit/a.

NOTAREA: A=5, B=4, C=0, D= minus 6.

INTREBAREA 9 BONUS: (Aceasta intrebare se adreseaza celor care au raspuns A sau B la intrebarea anterioara): Cat de fericiti sunteti in relatia pe care o aveti?
RASPUNSURI:
A. Extrem de fericit/a;
B. Foarte fericit/a;
C. Intr-o oarecare masura fericit/a;
D. Nu prea fericit/a;
E. Foarte nefericit/a

NOTAREA: A=8, B=6, C=3, D=0, E=-8. Daca in prezent nu sunteti implicat/a intr-o relatie, puneti un 0 pe linia 9.

Daca sunteti atat de norocosi incat sa aveti in prezent o relatie fericita, ati castigat "Calitatea Fericirii Numarul Unu" descoperita in urma cercetarii. Dintre toate lucrurile pe care psihologii le-au gasit ca se pot asocia cu fericirea, o relatie amoroasa fericita este pe primul loc. Dupa cum examina in detaliu mai tarziu, nenumarate studii arata faptul ca oamenii casatoriti (sau cei care au o relatie amoroasa buna) sunt mai fericiti decat cei singuri. Si ( conform Intrebarii 9 Bonus) cu cat relatia merge mai bine, cu atat este mai fericit impactul sau.

Dar iubirea este o sabie cu doua taisuri:pe cat de multa fericire aduce o relatie buna - pe atat de multa durere si nefericire aduce o relatie rea, razbunatoare si abuziva - dupa cum vom explica mai tarziu.

INTREBAREA 10: Cat de bine decurg relatiile dumneavoastra cu membrii familiei?
RASPUNSURI:
A. Sunt foarte multumit de cum decurg relatiile cu familia mea;
B. Sunt destul de multumit de cum decurg relatiile cu familia mea;
C. Relatiile cu familia sunt intr-o oarecare masura sarace;
D. Viata mea de familie reprezinta o sursa continua de presiune si neintelegeri;
E. Contactul cu familia mea este atat de mic incat nu ma afecteaza.

NOTAREA: A=4, B=2, C=-1, D= -4, E=0.

Fericirea rasare aproape de casa si de relatiile cu membrii apropiati ai familiei. Confrom cercetarilor, oamenii fericiti se bucura de relatii calde, de intr-ajutorare si afectiune cu membrii familiilor lor - si in general mentin legaturile familiale apropiate si de durata.

Dupa cum puteti vedea, totusi, acest factor va afecteaza in functie de cat sunteti de apropiati de familia dumneavoastra. Uitandu-ne la punctajul de mai sus, cea mai fericita situatie este aceea in care va intelegeti bine cu familia dumneavoastra. Acest lucru este adevarat daca locuiti sub acelasi acoperis cu ei. Pe de alta parte, daca aveti putine legaturi cu membrii familiei, efectul lor asupra dumneavoastra este probabil neutru. Cea mai negativa situatie, desigur, este aceea in care contactul cu familia presupune numai stres si neintelegeri.


INTREBAREA 11: Cati copii aveti?
RASPUNSURI:
A. nici unul;
B. unul;
C. doi;
D. trei;
E. patru sau mai multi

NOTAREA: A=0, B=0, C=0, D=0, E=0

Aceasta ar putea fi o surpriza. Cercetarile indica faptul ca, aparent, a avea copii nu afecteaza in nici un fel fericirea. Nici un copil, un copil, cativa copii, multi copii - nivelurile de fericire sunt aceleasi. A avea sau a nu avea copii, pare a fi o alegere in egala masura fericita, din punct de vedere statistic. Asa cum vom vorbi mai tarziu, lipsa copiilor inseamna libertate pentru unele cupluri, dar pentru altele un gol dureros. Pe de alta parte, a avea copii reprezinta o bucurie pentru unii parinti, in timp ce pentru altii reprezinta o sursa majora de stres si de nefericire
INTREBAREA 12: Cum v-ati descrie atitudinile sexuale si nivelul de activitate?
RASPUNSURI:
A. Sunt foarte conservator in atitudinile si comportamentul meu sexual;
B. Sunt moderat conservator;
C. Cred ca sunt la un nivel mediu din punct de vedere al conceptiilor legate de sex si nivelul activitatii;
D. Sunt destul de deschis si liberal din punct de vedere sexual;
E. Trebuie sa recunosc, sunt foarte liberal in activitatea mea sexuala ;
F. Sunt de-a dreptul excentric - orice merge din punctul meu de vedere!

NOTAREA: Orice raspuns ai fi ales A,B,C,D,E sau F - acordati-va 0 la aceasta intrebare.

Tuturor le place sa auda vorbindu-se despre sex! Dar nu exista nimic senzational de spus despre sex si fericire, pana acum (de fapt, presupun ca echipa mea de cercetare a insistat sa includ aceasta intrebare doar pentru a condimenta acest Capitol). De fapt, rezultatele cercetarii pe care le vom examina mai tarziu indica faptul ca atitudinea fata de sex sau preferintele influenteaza foarte putin fericirea personala.

INTREBAREA 13: Care este nivelul venitului dumneavoastra?
RASPUNSURI:
A. Venit modest;
B. Venit sub mediu;
C. Venit mediu;
D. Putin peste mediu;
E. Mai mult decat mediu;
F. Cu mult peste mediu;
G. Destul de bogat;
H. Extrem de bogat (Nici nu pot numara toti banii!)

NOTAREA:Acordati-va punctele astfel: A=-5, B=-2, C=0, D=1, E=3,F=3, G=3, H=3

Toata lumea a auzit ca "Banii nu pot cumpara fericirea". Ei bine, sa nu credeti asta. Venitul si bogatia conteaza. In general, cu cat castigi mai mult, cu atat tinzi sa fii mai fericit. Dar conform acordarii punctajului, efectul major al venitului si al fericirii afecteaza cel mai tare partea de jos a scarii economice. Saracia rapeste in mod clar fericirea. Dupa cum veti citi in aceste Volume, odata obtinut un venit "adecvat", bogatia din ce in ce mai mare contribuie putin cate putin la obtinerea unui nivel de fericire ridicat.

INTREBAREA 14: In ceea ce priveste statutul social, m-as include in categoria:
RASPUNSURI:
A. Clasa superioara;
B. Clasa mijlocie superioara;
C. Clasa de mijloc;
D. Clasa mijlocie inferioara;
E. Clasa inferioara.

NOTAREA: A=3, B=2, C=1, D=0, E=-1

Cercetari din intreaga lume sugereaza faptul ca, de fapt, in cadrul fiecarei natiuni de pe glob, persoanele cu un statut social mai inalt sunt invariabil mai fericite decat persoanele cu un statut social inferior. Si desi clasificarea sociala are o semnificatie mai mica in culturile vestice democratice decat in multe parti ale lumii, clasa din care face parte un individ aduce o contributie notabila la fericirea acestuia.

INTREBAREA 15: Cum v-ati clasifica statutul si prestigiul ocupatiei dumneavoastra (sau "activitatea" de baza in viata, cum ar fi cea de sotie, student sau pensionar)?
RASPUNSURI:
A. De inalt prestigiu;
B. Statut peste medie;
C. Mediu;
D. Sub mediu ca prestigiu si statut;
E. M-am pensionat de curand
F. In prezent nu sunt angajat si imi doresc o slujba.

NOTAREA: A=3, B=1, C=0, D=0, E=1, F=-5

Dupa cum indica acordarea punctajului, conform studiilor oamenii fericiti, in mod tipic, au slujbe importante ca si statut. Cercetatorii au examinat clasificarile ocupationale majore si au descoperit ca, in general, cu cat este mai mare statutul ocupational si prestigiul la locul de munca al unei persoane, cu atat este mai fericita respectiva persoana. Adunate la un loc, diferentele de la nivelul fericirii dintre profesionistii de nivel inalt si angajatii de nivel scazut nu se compara cu "golful de fericire" care apare intre angajati(la orice nivel) si someri
INTREBAREA 16: Cata satisfactie va aduce slujba pe care o aveti in prezent? Daca nu sunteti angajat, definiti-va "slujba" ca ocupatia dumneavoastra majora (sotie, student, pensionar etc).
RASPUNSURI:
A. Imi iubesc slujba si n-as putea fi mai multumit;
B. Imi place slujba mea si sunt foarte multumit de ea;
C. Slujba mea e "o.k" si sunt destul de multumit;
D. Slujba imi ofera putine satisfactii, dar o gasesc acceptabila pentru moment;
E. Imi urasc slujba!

NOTAREA: A=5, B=3, C=1, D=0, E=-2

Mai important decat prestigiul jobului este satisfactia la locul de munca! Ca si caracteristica, oamenii fericiti declara ca au foarte mari satisfactii la locul de munca. Intr-adevar, cei mai fericiti oameni chiar isi iubesc munca! Una din pietrele de temelie ale fericirii o constituie munca plina de satisfactii si vom reveni de multe ori la aceasta descoperire inainte de finalul acestor volume.


INTREBAREA 17: Care este nivelul studiilor dumneavostra?
RASPUNSURI:
A. Nu am terminat liceul;
B. Am absolvit liceul;
C. Am facut partial colegiul;
D. Am absolvit 4 ani de colegiu;
E. Am ceva educatie post universitara;
F. Am diploma de studii postuniversitare avansate sau diploma profesionala.

NOTAREA: A=-1, B=0, C=0, D=1, E=1, F=2

Educatia este una din variabilele pe care cercetatorii le asociaza cu fericirea si, in general, concluzia este urmatoarea: cu cat un om este mai educat, cu atat va fi mai fericit mai tarziu in viata. Dar dupa cum puteti vedea din punctajul acordat, impactul asupra fericirii generale sporite prin educatie pare cumva minor prin comparatie cu majoritatea factorilor la care au facut referire intrebarile anterioare.

INTREBAREA 18: In ce masura va simtiti o persoana de succes?(Nu cat de mult succes aveti in plan public, ci in ce masura v-ati atins telurile personale prestabilite?)
RASPUNSURI:
A. Mi-am atins toate toate telurile personale si ma simt foarte implinit/a!
B. Mi-am atins majoritatea telurilor personale - au mai ramas doar cateva neimplinite.
C. Ma simt moderat implinit, si totusi, multe din telurile mele personale raman neimplinite.
D. Am avut doar de cateva ori succes in viata - majoritatea telurilor mele personale asteapta inca sa fie atinse.
E. Ma simt ghinionist - nu mi-am atins nici unul din telurile personale

NOTAREA: A=4, B=2, C=0, D=-1, E=-2

Oamenii fericiti obtin tot ce vor de la viata! Sunt oameni de un remarcabil succes. Daca va simtiti asa, sunteti fara indoiala fericit. Si nu-i de mirare:cine obtine ceea ce vrea, este de obicei un om fericit! Parcurgand acest chestionar, am observat cu siguranta o relatie stransa intre fericire si succes. Datele indica faptul ca venitul mare, statutul social inalt, prestigiul profesional, acceptarea sociala de inalt nivel si dobandirea unui nivel educational avansat, contribuie la atingerea fericirii.Totusi aici, conform punctajului pe care l-am acordat raspunsurilor la acesta intrebare, factorul care contribuie cel mai mult la dobandirea fericirii este realizarea telurilor noastre personale.


INTREBARILE 19-23: Urmeaza un sir de cateva intrebar. Raspundeti cu "adevarat" sau "fals".

19. Simt ca sunt o persoana foarte capabila si competenta.


20. Sunt bine organizat/a si eficient/a.


21. De obicei sunt foarte energic/a.


22. Sunt foarte increzatoare in fortele proprii.


23. Propriile teluri si valori imi sunt foarte clare.

NOTAREA: La punctele de la 19 la 23, acordati-va 1 punct pentru fiecare raspuns "ADEVARAT".

De ce sunt oamenii fericiti atat impliniti? Ei bine, conform datelor colectate, oamenii fericiti au multe din calitatile necesare unei vieti pline de succes...

Dupa cum vom vedea mai in detaliu in urmatoarele capitole, oamenii fericiti au tendinta de a fi mai seriosi si mai prevazatori atunci cand isi planifica ceva; ei prefera sa planifice lucrurile decat sa actioneze din impuls; isi iau mai multe angajamente pe termen lung; sunt punctuali si eficienti; au tendinta sa supraestimeze durata de care au nevoie pentru a-si indeplini atributiile; sunt persistenti in cautarea telurilor; obosesc mai greu atunci cand indeplinesc o sarcina; atunci cand iau decizii dau dovada de initiativa si autonomie; sunt harnici, hotarati, eficace, ageri, capabili, responsabili, cooperanti si maturi; au auto-orientare excelenta; sunt bine organizati; sunt increzatori in fortele proprii; sunt eficienti si corecti cu ceilalti; stiu sa-si defineasca propriile teluri; isi cunosc abilitatile; sunt mai siguri de propriile atitudini, teluri si de filosofia vietii in general; si stiu foarte bine cum sa-si atinga telurile. Pe scurt, oamenii fericiti sunt oameni foarte competenti.

INTREBAREA 24:Cat de bine credeti ca v-ati descurca la un test de inteligenta standard?
RASPUNSURI:
A. Peste mediu;
B. Mediu;
C. Sub mediu.

NOTAREA: acordati-va 0 puncte pentru A, B sau C.

Nu s-a acordat nici un punct la aceasta intrebare deoarece se pare ca nu exista nici o legatura intre fercire si inteligenta nativa! Surprinzator, in ciuda naturii extrem de competente a oamenilor fericiti, ei nu dau dovada de superioritate cand sunt supusi unor teste de inteligenta, note pentru aptitudini academice si note de la facultate. In urma cercetarilor, s-a descoperit faptul ca succesul si competenta sunt trasaturi dobandite. Nu sunt legate de inteligenta nativa sau de I.Q.

INTREBAREA 25: Cum v-ati clasifica starea de sanatate actuala?
RASPUNSURI:
A. Excelenta;
B. Buna;
C. Cateva probleme minore;
D. Cam subreda;
E. Extrem de subreda si dureroasa.

NOTAREA: A=0, B=0, C=0, D= -2, E=-6.

Dupa cum ne putem imagina, starea buna de sanatate contribuie la dobandirea fericirii. Tipic, oamenii fericiti se bucura de o stare buna de sanatate si sunt caracterizati drept persoane pline de energie si inters. Cu toate acestea, dupa cum vom vedea in capitolele urmatoare, sanatatea subreda afecteaza starea de fericire mai mult decat ajuta starea buna de sanatate. Oamenii cu o stare de sanatate subreda sunt de obicei destul de nefericiti. Totusi, starea oamenilor sanatosi poate varia de la foarte buna la depresie cronica. Aparent, starea buna de sanatate constituie o conditie pentru dobandirea fericirii, dar nu este o garantie a acesteia.

INTREBAREA 26: Care este varsta dumneavoastra?
RASPUNSURI:
A. Sub 12 ani;
B. intre 13 si 19 ani;
C. ntre 20 si 30 ani;
D. intre 31 si 40 ani;
E. intre 41 si 50 ani;
F. intre 51 si 64 ani;
G. 65 ani sau mai in varsta.

NOTAREA: A=1, B=0, C= 1, D=2, E=1, F=1, G=-2

In general, studiile arata faptul ca varsta conteaza prea putin atunci cand vine vorba despre fericire (atunci cand se elimina o serie de factori socio-economici). Indiferent de varsta pe care o aveti, sansa dumneavoastra de a fi fericit sunt aproximativ aceleasi cu ale celorlalti. Totusi, exista cateva conditii specifice legate de varsta care afecteaza fericirea oricui. Desi nu este semnificativ, punctajul acordat mai sus ofera un indiciu asupra modelului tipic. De obicei, majoritatea oamenilor considera ca au trait cele mai fericite perioade ale vietii intre varsta maturitatii timpurii si varsta mijlocie tarzie si perioadele mai nefericite in adolescenta si la batranete.

INTREBARILE 27-45: Cum v-ati descrie personalitatea?

Raspundeti cu "ADEVARAT" sau "FALS" la urmatorul set de intrebari:

27. Sunt o persoana cinstita si deschisa.


28. Am o parere foarte buna despre mine.


29. Imi accept punctele slabe si defectele.


30. Consider ca ma cunosc destul de bine.


31. Sunt o persoana foarte optimista.


32. In general fac ceea ce vreau sa fac.


33. Viata mea este plina de sens si scop.


34. Ambitiile mele sunt destul de modeste.


35. Totdeauna privesc "partea plina" a paharului.


36. Nu obisnuiesc sa ma ingrijorez.


37. Realizarile deosebite nu sunt atat de importante pentru mine.


38. Am tendinta de a-mi exprima sentimentele si de a vorbi despre problemele mele.


39. De obicei sunt eu insami in aproape toate situatiile.


40. Am tendinta de a-I accepta pe oameni asa cum sunt.


41. Rareori ma gandesc la ceea ce-mi lipseste in viata.


42. Nu vreau mai multe decat am de la viata.


43. Sunt foarte independent/a.


44. Intotdeauna tot ceea ce se intampla este pentru mai bine.


45. Este mult mai important sa fie eu insumi decat sa fac pe plac celorlati.

NOTAREA: pentru intrebarile de la 27 la 45, acordati-va cate 1 punct pentru fiecare raspuns "ADEVARAT".

Studiul arata faptul ca, pe langa tot ce au minunat, oamenii fericiti au si o personalitate cu multe caracteristici demne de invidiat. Dupa cum reiese din punctajul acordat, cu cat aveti mai multe raspunsuri adevarate, cu atat aveti mai multe sanse de a fi considerat/a o persoana cu "personalitate fericita".

Ce inseamna "personalitate fericita"? Ei bine, despre anumite aspecte, precum orientarea sociala, competenta personala si succesul in majoritatea aspectelor vietii, am vorbit deja. Dar mai sunt multe de spus...

Desi vom invata mult mai multe despre "personalitatea fericita" in capitolele urmatoare, pentru moment, ajunge sa spunem faptul ca oamenii fericiti au o parere foarte buna despre sine, precum si respect fata de propria persoana; se cunosc foarte bine pe ei insisi; tind sa aiba o foarte buna inituitie asupra propriei personalitati; sunt in general persoane optimiste, dar au mai multe ambitii realiste; au foarte bine dezvoltat simtul propriilor teluri si al orientarii in viata, si isi traseaza singuri propriul drum; si tind sa fie mai multumiti cu ceea ce au decat cu ceea ce le lipseste.

INTREBAREA 46: Daca ati fi supus testarii si diagnosticarii psihologice in detaliu, cat de sanatos mental credeti ca ati fi, conform rezultatelor?
RASPUNSURI:
A. Extrem de sanatos si echilibrat/a;
B. Peste mediu din punct de vedere al sanatatii mentale;
C. Mediu din punct de vedere al sanatatii mentale, cam la fel de bine ca majoritatea celorlalti oameni;
D. Probabil mai putin bine decat majoritatea;
E. Destul de slab, avand numeroase probleme si stres cotidian;
F. Foarte slab - aproape incapabil sa faca fata presiunilor si tensiunilor emotionale ale vietii.

NOTAREA :A=6, B=3, C= 0, D= 0; E=-3, F=-6.

Oamenii fericiti se bucura de o sanatate mentala excelenta. Psihologii sunt de parere ca acestia au toate caracteristicile care, din punct de vedere clinic, sunt asociate cu starea de sanatate.

Dupa cum vom vedea in detaliu mai tarziu, oamenii fericiti au un nivel emotional extrem de stabil; o imagine corecta si pozitiva despre sine; constientizarea propriului potential (ceea ce poarta numele de "auto-actualizare"); personalitate integra; gandire si mod de manifestare autonome; perceptie corecta a lumii; eficienta sociala si de anturaj; relatii familiale bune; relatii sociale stabile; adaptabilitate la locul de munca; si adaptabilitate.

Prin comparatie cu altii, oamenii fericiti au de departe mai putine tensiuni, presiuni si dificultati emotionale. Se descurca bine cu problemele zilnice; nu se confrunta cu temeri puternice; se incarca mai putin cu sentimente de vinovatie; au mai putine resentimente si regrete legate de trecutul lor; si manifesta mai putina anxietate, au mai putine ticuri nervoase, simptome psihosomatice reduse si sunt fara grjji.



CUM V-ATI DESCURCAT LA TEST?
Acum este timpul sa va contorizati raspunsurile.

Procedura este simpla; trebuie doar sa va adunati punctele positive si sa scadeti toate punctele negative din total pentru a obtine punctajul final. Mai jos aveti o serie de interpretari pentru diferite punctaje obtinute la chestionar.

Inainte de a vorbi despre punctajul pe care l-ati obtinut, sa retineti totusi faptul ca acest test al fericirii nu este un test psihologic oficial. Este cel mult un "index neoficial" al calitatilor fericirii dumneavoastra. A fost conceput pentru a va ajuta sa intelegeti mai bine ceea ce au descoperit cercetatorii psihologi despre fericire. Nu este in nici un caz o modalitate profesionista de diagnosticare a fericirii.

Pe de alta parte, rezultatele acestui chestionar au fost comparate cu unele dintre cele mai de incredere metode de cercetare a fericirii personale (ex. Metode de masurare a fericirii [235] si Inventarul Psychap [230]) si s-a constatat ca sunt echivalente; prin urmare, punctajul dumneavoastra ar trebui sa va para clar.

Dar convingeti-va singuri...
INTERPRETAREA PUNCTAJULUI DUMNEAVOASTRA
Cel mai mare punctaj posibil la chestionar este de 99 de PUNCTE.
Cel mai mic punctaj posibil la chestionar este de -39 de PUNCTE.
Punctajul mediu la chestionar este in jurul valorii de 32 de PUNCTE.

NIVELUL MEDIU

Majoritatea indivizilor care au raspuns la acest chestionar (aproximativ 80%) se inscriu in nivelul mediu - intre -8 si 72 de PUNCTE. Daca punctajul dumneavoastra se inscrie intre aceste valori, inseamna ca detineti la fel de multe calitati ale fericirii ca majoritatea oamenilor, si, teoretic, ar trebui sa fiti la fel de fericiti ca acestia. Cu cat punctajul dumneavoastra este mai mare, nedepasind 72 de puncte, cu atat detineti mai multe calitati ale fercirii. Dimpotriva, cu cat punctajul dumneavoastra este mai mic, cu atat detineti mai putine calitati ale fericirii. Dar in orice caz - pentru acest volum - considerati ca sunteti la un nivel mediu cand vine vorba de calitatile fericirii.

Ce inseamna sa fi la "nivel mediu"?
Daca ati obtinut un punctaj apropiat ca valoare de mijlocul clasamentului, am putea extrapola afirmand ca va considerati "destul de fericiti" - si ca sunteti cam la fel de fericiti ca majoritatea oamenilor pe care ii cunoasteti. Asta nu inseamna ca va simtiti fericiti tot timpul ci ca, in general, nu sunteti nefericiti in mod constient din cauza modului in care decurg evenimentele din viata dumneavoastra.

Daca aveti un punctaj apropiat de cel maxim, va sugeram sa va considerati, in general "destul de fericiti" si destul de multumiti de viata dumneavoastra. Starea dumneavostra de zi cu zi este probabil una destul de fericita.

Daca aveti un punctaj apropiat de limita minima, ne imaginam faptul ca, desi, in mod constient nu va considerati o persoana nefericita, nu va puteti considera nici foarte fericit/a. Sunteti probabil un pic frustrat si nemultumit de anumite aspecte ale vietii dumnevoastra si va simtiti nefericit cateodata.

NIVELUL SUPERIOR

Punctajele de la 72 la 99 sunt mari si indica faptul ca posedati majoritatea calitatilor fericirii descoperite in urma cercetarii. Drept urmare, ar trebui sa fiti destul de multumiti de viata dumneavoastra; va aflati printre cei mai fericiti oameni.

NIVELUL INFERIOR

Punctajele cuprinse intre -8 si -39 sunt punctaje scazute si indica faptul ca detineti foarte putine din calitatile fericirii. Un astfel de punctaj va plaseaza in randul celor care se autodescriu drept stresati, nemultumiti sau nefericiti.

CALITATI VERSUS REALITATE:LUATI AMINTE
De la inceput, am specificat faptul ca acesta a fost un test al "calitatilor" fericirii dumneavoastra. Pune sub semnul intrebarii daca detineti diferite caracteristici demografice pe care cercetarea le-a gasit a fi tipice in cazul oamenilor fericiti - dar nu estimeaza clar cat de fericiti sunteti de fapt.

Cum este posibil acest lucru? De fapt, dupa cum veti vedea parcurgand capitolele urmatoare, "calitatile" reprezinta doar o parte a tabloului complet al fericirii. Aceste calitati fac referire doar la o parte din fericirea pe care unii oameni o dobandesc, dar nu la toata. Adevarul este ca, in urma cercetarilor, au fost descoperiti oameni fericiti care aveau doar cateva din calitatile fericirii continute in test. Probabil ca faceti parte din acea categorie de oameni.

Asadar, oricat de important ar fi rolul pe care il joaca intrebarile referitoare la "calitatile" fericirii, cand vine vorba de fericirea reala, doar o singura intrebare conteaza.

INTREBAREA FUNDAMENTALA
Asadar, iata ultima si cea mai importanta intrebare dintre toate

Cat de fericit/a sunteti?

RASPUNSURI POSIBILE:
A. Extrem de fericit/a;
B. Foarte fericit/a;
C .Destul de fericit/a;
D. Intr-o oarecare masura fericit/a;
E. Neutru/a (nu fericit/a sau nefericit/a in mod special);
F. Intr-o oarecare masura nefericit;
G. Destul de nefericit;
H. Foarte nefericit.

NOTAREA: Nu exista un punctaj oficial la aceasta intrebare, deoarece raspunsul pe care il dati vorbeste de la sine.Este raspunsul fundamental al acestui test al fercirii. Intr-adevar am fi putut economisi mult timp, daca am fi pus acesta intrebare de la inceput. Rezultatele ar fi fost practic aceleasi (si, de fapt, studiul ar indica faptul ca raspunsul dumneavoastra la acesta intrebare se potriveste exact cu interpretarea intregului chestionar prezentata mai sus).

Este o intrebare atat de simpla : "Cat de fericit sunteti?"

Si totusi este cea mai importanta intrebare pe care au pus-o cercetatorii deoarece raspunsul spune totul despre viata cuiva. Pe cat de simplista este intrebarea, pentru psihologi este incarcata de semnificatii! Cat de fericita este o persoana, asta spune totul! Practic spune totul despre viata cuiva, dupa cum vom vedea in urmatoarele capitole.

De fapt, nu a existat nici un motiv intemeiat pentru ca cineva sa parcurga acest test! Din motive practice, aceasta intrebare este cu adevarat importanta.

"Cat de fericit sunteti?" Aceasta este intrebarea fundamentala.

Si acum?
Ei bine, parcurgand aceste volume, veti afla, in detaliu, descoperirile cercetarii psihologice care fac referire la intrebarile la care tocmai ati raspuns. In mod special, remainder-ul acestui Volum - Natura Fericirii - explica scopul cercetarii fericirii si concluziile sale cu un domeniu larg de aplicabilitate. Dar mult mai util este Volumul II - Dobandirea Fericirii - care promoveaza aceste concluzii ale cercetarii cu un domeniu larg de aplicabilitate la un program de tehnici mai practice pe care aproape oricine le poate utiliza pentru a-si imbunatatii starea de fericire.

Punctajul dumneavoastra reprezinta un inceput.

Daca ati obtiunut un punctaj mic, aceste Volume ar trebui sa fie instructive si de ajutor pentru dumneavoastra. Mare parte din ceea ce veti citi, va va afecta destul de tare - deoarece veti afla cate obstacole ati intalnit in calea fericirii dumneavoastra.Totusi, intr-un fel, aceste Volume au fost scrise in primul rand "in folosul fericirii" dumneavoastra! Intelegerea conceptului de fericire poate fi extrem de benefica pentru cel nefericit, in special cand parcurge aplicatiile practice subliniate in Volumul II. Studii preliminare sugereaza faptul ca Volumul contine strategii care pot transforma o situatie nefericita in una fericita.

Daca ati obtinut un punctaj mediu (mare sau mic), banuiesc ca sunteti probabil curios sa aflati "de ce". Si sunteti probabil curios sa aflati de ce nu v-ati descurcat mai bine? Daca asa stau lucrurile, veti gasi extrem de utile urmatoarele Capitole ale acestui Volum. Dar desi lectura va va ajuta sa descoperiti multe explicatii - va va dezvalui deasemenea si multe surse de dobandire a fericirii.

La inceptul lecturii, veti descoperi ca a fi fericit "la nivel mediu" este un lucru destul de bun, in special cand cineva isi compara "potentialul" de a obtine fericirea cu datele despre fericire pe care le contin aceste volume.

Dar daca va numarati printre putinii cititori care conform punctajului este extrem de fericit? Ar trebui sa nu cititi mai departe? Ei bine, probabil ca da, din vreme ce (aparent) sunteti deja atat de fericit.

Totusi, n-ati vrea sa aflati de ce sunteti atat de fericit?

Este in interesul dumneavoastra, asemeni oricarui cititor. Cunoasterea caracteristicilor legate de natura fericirii reprezinta un plus pentru oricine.Pentru cei care o detin, intelepciunea este calea de a pastra fericirea. Pentru cei care nu o detin, intelepciunea ofera calea de a obtine fericirea.

Asadar, haideti sa examinam studiul dedicat psihologiei fericirii si sa descoperim ceea ce va intereseaza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu