Postări populare

duminică, 17 octombrie 2010

Mecanisme de aparare

Procedee ale psihanalizei, mai pot fi numite ,,Aparari ale eului" (Neveanu P.P., 1978). Eul a fost plasat de psihanaliza in inconstientul omului. Multi autori au dat Eu-lui diferite intelesuri, altii l-au insotit de diferite adjectice care pe langa unele precizari, aduc si distorsiuni. In anumite dictionare aceasta notiunea nu o gasim sau apare ca o acceptiune psihanalitica. In zilele noastre Eu-l este abordat in conceptie psihosociala. Se spune ca modelul general de comportament al unui grup se reflecta din structura Eu-lui unei persoane. Cercetatori ca G.G. Mead precum si romanul C.Radulescu-Motru au abordat si au venit cu idei noi si originale despre Eu si personalitate. O perioada importanta in descrierea Eu-lui a inceput cu anul 1980 pana in zilele noastre.

Identificarea - o operatie de recunoastere a ceva, transpunerea afectiva a unui subiect in situatia altuia, procesul psihic prin care un individ se transforma in urma asimilarii unor atribute in modelul altui individ. Poate fi asociata cu cresterea sau scaderea valorii unei persoane prin identificare cu alta de un anume renume.

Introspectia - mecanism complementar al proiectiei consta in incorporarea elementelor lumii exterioare considerate ca bune, mecanism de identificare, care rezida in adoptarea atitudinilor si comportamentului unor personaje carora le sunt atribuite calitati foarte mari si astfel identificarea devine imitabil.

Proiectia - mecanism vechi, primitiv care consta in a atribui lumii exterioare calitati si sentimente care apartin subiectului insusi.
Rationalizarea - consta in a justifica drept pozitiv un comportament ale carui motivatii ar fi inacceptabile.Represiunea - subiectul inlatura gandurile periculoase din constiinta.Formatia reactionala - se inlatura dorintele periculoase prin exagerarea atitudinilor si figurilor de comportament opuse si uzarea de acestea ca de bariere.

Deplasarea - intervine ori de cate ori situatia solicita sentimente contrarii. Se produce deplasarea catre un alt obiect (tigari, alcool) acestea fiind considerate ca fenomene de deturnare a agresivitatii.
Izolarea - scoaterea unor sarcini afective dintr-o situatie plina de prejudicii.

Regresiunea - retragerea la un nivel de dezvoltare mai timpuriu implicand raspunsuri mai putin mature si uzuale, la un nivel de aspiratie mai colorit.Repararea raului - ispasirea si astfel neutralizarea actelor si dorintelor imorale.

Sublimarea - este mecanismul de realizare ocolita a tendintelor sau dorintelor care nu pot fi acceptate de realitate.Sigur ca aceste mecanisme sunt doar cateva, neexistand un numar precis, exact al lor, acestea fiind in opinia majoritatii cercetatorilor cele mai importante. In psihanaliza raportul dintre Eu si lumea exterioara cat si dintre Eu si inconstient a fost si este o problema majora.

Sistemul de aparare interna si externa a Eu-lui este o bariera protectoare interpusa intre Eu si inconstient si respectiv intre Eu si realitatea lumii exterioare.Structura barierei interne de aparare este mult mai impenetrabila decat cea a barierei externe si are un rol represiv fata de presiunile inconstientului, numai prin vis reusindu-se penetrarea acesteia. Mecanismele enumerate mai sus ofera subiectului posibilitatea de a se adapta realitatii cat si de asimilare a acesteia.

Se considera ca Eu-l da consistenta si delimitare personalitatii in raport cu mediul. Eu-l este caracterizat de anumite trasaturi, cum ar fi reflexivitatea, adresabilitatea, transpozabilitatea, teleonomia (orientarea spre anume scopuri).

Anumite laturi ale Eu-lui interactioneaza si se conditioneaza reciproc astfel nu este vorba de o enitate statica, ci mai degraba de o realitate inalt dinamica. In viziunea lui S.Freud, Eu-l este sediul conflictelor. El se opune prin narcisism fortelor contrarii de tip conflictual. Actiunile de opozitie fiind, nelinistea fata de destinul propiu, stradania de a fi preamariti, nevoia de a dobandi prestigiu, nevoia de aspiratii si idealuri.

Frustrarea se opune indeplinirii unui comportament motivat. Ea este legata de un obstacol intre persoana si obiect, conflictul fiind astfel urmarea obstacolului care se opune realizarii tendintelor subiectului.In general viata omului a fost conceputa ca un sir continuu de dezechilibrari si reechilibrari, experienta jucand un rol deosebit, ea fiind castigata prin educare si invatare.

Psihicul a fost abordat de mai multi cercetatori, fiecare venind cu teorii si idei noi. S-au afirmat in aceasta directie si unii psihologi romani Gheorghe Zapan fiind unul dintre ei. Acesta pune bazele ciberneticii activitatilor umane. Afirma ca psihicul este in continua dezvoltare si este nevoie de elemente noi care sa corespunda dezvoltarii sistemului.

Mihai Ralea publica in anul mortii sale ,,Schita unui sistem de psihologie" despre diferite procese psihice care intervin in conduita specific umana. In prezent multe aspecte ale psihologiei sunt analizate dintr-o perspectiva sinergetica dar in viitor vor veni alti cercetatori cu noi completari si descoperiri in psihologia sinergetica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu