Postări populare

sâmbătă, 16 octombrie 2010

Psihologia cuplului

In afara de dragoste, trebuie sa-l faci pe celalalt sa se simta important si special. Sa incerci ca, din cand in cand, sa vii cu ceva nou, ca sa-ti surprinzi placut partenerul. Uneori, asteptam ca omul de langa noi sa ne intuiasca dorintele si, pentru ca acest lucru nu se intampla, in timp, acumulam frustrari si ne simtim neimpliniti.

Solutia este destul de simpla. Nu trebuie sa tacem, ci sa ne exprimam dorintele si asteptarile cat mai clar si mai des, pentru ca partenerul sa stie cum si cand sa ne faca o surpriza.
Ar trebui sa va faceti timp zilnic unul pentru celalalt, in care sa va construiti relatia, chiar daca aveti in spate ani buni de casatorie. Faceti in asa fel incat deciziile importante sa le luati impreuna, in urma unui dialog bazat pe respect, egalitate si toleranta.
Fiecare dintre voi ar trebui sa-si opreasca macar o ora pe zi pentru activitatile proprii, in care sa nu-l includa pe celalalt. In definitiv, nu este foarte important cat timp petreci cu celalalt; conteaza calitatea timpului petrecut impreuna. Atunci cand doi oameni se intalnesc, sunt atrasi si de diferentele dintre ei. Cu timpul, aceste diferente se anuleaza, iar cei doi ajung sa se plictiseasca, sa aiba un comportament previzibil, ajung sa stie totul unul despre celalalt si se indreapta cu pasi repezi catre monotonie.
In orice familie, pot aparea divergente si neintelegeri, dar cheia reusitei este cum trecem peste ele.
Cel mai bine este sa discutam atunci, daca nu suntem foarte nervosi.
Important este sa solutionam lucrurile, gasind o rezolvare de comun acord. Apoi, indiferent de varsta, nu lasa rutina sa-ti invadeze viata sexuala. Straduieste-te sa pastrezi mereu vie atractia pentru celalalt si a celuilalt fata de tine. Incercati, pe cat posibil, sa puneti in joc toate fanteziile pe care le aveti. Fiti mereu deschisi si cooperanti in a incerca lucruri inedite, pana la urma, este vorba despre fericirea voastra.
De ce esueaza totusi o casatorie?
Se spune ca dragostea romantica dureaza atat timp cat este intretinuta de un anumit compus chimic din creier. Unele statistici spun ca tine trei ani, altele, chiar mai putin. Sunt cupluri care se despart dupa ce trece dragostea romantica, altele se despart dupa 5 sau10 ani.
In timp, oamenii se schimba si incep sa doreasca lucruri diferite, iar uneori relatia nu evolueaza in directia dorita de ambii parteneri. Cand isi fac aparitia rutina si obisnuinta, iar neintelegerile si nemultumirile sunt din ce in ce mai dese, este evident ca relatia s-a deteriorat. Motivul este unul singur: nu il mai iubesti sau nu te mai iubeste si atunci incepi sa cauti tot felul de motive in interiorul sau in exteriorul cuplului.
Astazi, cuplurile divorteaza mai repede decat o faceau pe vremuri, pentru ca s-au schimbat valorile si lucrurile care conteaza.
Pe vremea bunicilor nostri, oamenii se casatoreau pentru a construi o gospodarie impreuna, pentru a face copii si a-i vedea fericiti la casele lor. Acum, rolurile femeii si barbatului sunt in permanenta modificate. Femeia nu se mai multumeste cu rolul de mama si de sotie, iar barbatul nu mai vrea sa-si asume rolul de cap al familiei. Ne raportam la valori ca libertate, cariera, pasiune, ce par a fi mai importante decat familia traditionala.
Despartirea este inevitabila atunci cand in cuplu se instaleaza monotonia si niciunul dintre parteneri nu mai este dispus sa faca ceva pentru a salva relatia, ci cauta solutii in alte parti. Sau, in cel mai dureros caz, doar unul dintre parteneri mai vrea sa salveze relatia.
In aparenta, cele mai multe cupluri ajung sa se desparta din cauza infidelitatii unuia dintre parteneri.
Dar, de fapt, in spatele acestei infidelitati stau cauze mult mai complexe. Se ajunge la infidelitate atunci cand nu mai exista comunicare, cand nu mai exista asumarea responsabilitatilor vietii in doi, cand nu mai exista dorinta de a depasi obstacolele ivite

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu