Postări populare

miercuri, 16 martie 2011

Cum sa iti faci copilul sa te asculte activ?

A asculta activ este una dintre problemele cu care se confruntă atât părinţii, cât şi odraslele atunci când au de lămurit sau de luat o decizie împreună. De cele mai multe ori nici una din părţi nu poate asculta în mod activ ce are de spus celălalt.

Ce înseamnă a asculta activ? Înseamnă a asculta cu atenţie ce are de spus celălalt, până la final, fără întreruperi şi întrebări puse în timp ce vorbeşte sau încearcă să explice un lucru esenţial. A asculta activ presupune să stai faţă în faţă cu copilul tău şi să menţii contactul vizual, dacă vrei ca el să fie atent la ce spui şi să-ţi dea şi el un răspuns. Învaţă-ţi copilul să aştepte până ce tu termini de spus, pentru a-şi putea exprima opinia.

Învaţă-l, chiar şi atunci când îl cerţi că a făcut un lucru rău, să aştepte până termini ce ai de spus, că să se apere. Roagă-l să se implice în discuţie, să pună întrebări pentru clarificare şi confirmare ( repet, după ce tu ai terminat de vorbit. )

Pe lângă aceste lucruri pe care copilul trebuie să le respecte, şi tu trebuie să fii atentă la felul în care te exprimi şi ce exprimi dacă vrei să te faci înţeleasă.

Dacă tu eşti plictisită şi te porţi ca atare,copilul tău va deveni şi mai plictisit şi nu te va mai asculta deloc. Stă numai în puterea ta să creezi entuziasm sau monotonie în relaţia cu copilul tău.

Trebuie să ştii să asculţi şi tu nevoile şi ce are copilul tău de spus, dacă vrei că el să-ţi urmeze exemplul.

Iată ce fel de expresii trebuie să foloseşti pentru a-ţi ajuta copilul să asculte activ:

“Esti important pentru mine, de aceea am nevoie de părerea ta!”

“Sunt interesată de ceea ce simţi, ceea ce crezi, vis a vis de…”

“Iti respect gândurile, chiar dacă nu sunt mereu de acord cu ele.”

“Vreau să te înţeleg şi să te ajut.”

“Cand vorbeşti nu afli nimic nou, când asculţi poţi să afli ceva nou şi fascinant.”

Este foarte important să faci acest lucru, de la o vârstă mai fragedă, pentru că aşa se va învăţa şi aşa se va comporta toată viaţă. Ascultarea activă îi va fi de folos atât la şcoală, la locul de muncă, cât şi în relaţiile interpesonale, aşa că nu sări peste acest pas atât

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu