Postări populare

vineri, 25 martie 2011

Cum sa iti disciplinezi copilul fara sa ii ranesti sentimentele

Disciplinarea copilului inseamna a-l invata sa aiba un comportament responsabil si sa se autocontroleze. Cu o disciplina adecvata si coerenta, copilul dumneavoastra va invata despre consecinte si isi va asuma responsabilitatea pentru propriile actiuni. Principalul scop este de a incuraja copilul sa invete sa-si dozeze atat sentimentele cat si comportamentul. Aceasta tehnica este denumita automonitorizare.
Disciplina recompenseaza copilul pentru comportamentul adecvat si il descurajeaza pe cel neadecvat, utilizand mijloace corecte si pozitive. Unii parinti cred ca disciplina inseamna pedeapsa fizica, cum ar fi lovirea, palmuirea sau abuzul verbal cum ar fi tipatul sau amenintarea copilului. Aceasta nu este disciplina.
Consecintele pedepsei fizice
Copiii invata din exemple. Numeroase studii au aratat ca modelele cu cea mai mare influenta din viata unui copil sunt chiar parintii sai. Este important ca parintii sa aiba un comportament exemplar pe care sa il urmeze si copiii lor. Folosind pedeapsa fizica sau provocand suferinte asupra unui copil pentru a-l opri sa nu se mai comporte incorect, copilul va intelege ca este bine sa rezolvam problemele prin violenta. Copiii invata cum se face acest lucru privindu-i pe parintii lor cum folosesc violenta fizica impotriva lor.

Alte probleme cauzate de violenta fizica includ:

• Distrugerea relatiei pretioase dintre parinte-copil
• Afectarea demnitatii copilului, a respectului de sine, a stimei de sine
• Posibilitatea unei leziuni fizice sau psihologie
• Distrugerea simtului dreptatii si corectitudinii la copil
• Efecte pe termen lung – copilul poate deveni retras, temator sau sa aiba un comportament agresiv
• Copilul poate evita pedeapsa fizica spunand minciuni.

Cauzele unui comportament neadecvat

Copiii au un comportament neadecvat din mai multe motive, si anume:

• Sunt prea mici ca sa stie ca anumite actiuni sunt de neacceptat.
• Sunt frustrati, nervosi sau suparati si nu au alta cale de a-si exprima sentimentele.
• Sunt presati de schimbarile majore din viata lor cum ar fi destramarea familiei, un nou membru in familie sau inceperea scolii.
• Lipsa atentiei din partea parintilor
• Au nevoie de un grad de independenta mai mare si se simt constransi.

Prin disciplina, copilul invata ce inseamna un comportament adecvat. Abilitatea intelectuala a unui copil se dezvolta odata cu trecerea timpului. Este important sa corelati modul de disciplinare a copilului dumneavoastra cu capacitatea de intelegere a copilului. Un copil foarte mic, cum ar fi un bebelus, nu are notiunea a ceea ce este bine si ce nu este bine.
Copiii sub varsta de trei ani nu au un comportament neadecvat – au dorinte pe care vor sa le indeplineasca, cum ar fi foamea si setea. Nu pot raspunde inca la consecinte prin schimbarea comportamentului si au nevoie sa li se repete acelasi mesaj la nesfarsit. De exemplu: „ Pune-ti palaria cand este soare ”. Cand continua sa iasa afara la soare fara palarie, copiii nu sunt neascultatori, ci pur si simplu nu isi amintesc.

Incercati sa le explicati lucruri copiilor dumneavoastra intr-un mod adecvat nivelului lor de dezvoltare si amintiti-va de asemenea sa va coborati la nivelul lor psihologic. Copiii isi exprima sentimentele prin intermediul comportamentului, deci este important sa intelegeti sentimentele aflate in spatele comportamentului lor. Daca stiti motivele comportamentului neadecvat al copilului dumneavoastra sau sentimentele acestuia, puteti ajuta la rezolvarea problemelor mentionate.

Rutina ajuta copilul sa invete

Copiii invata cum sa se comporte imitand adultii din jurul lor. Copiii se bucura atunci cand stiu ce se asteapta din partea lor, iar ziua decurge dupa un tipar asemanator. Copiii se simt in siguranta atunci cand cunosc ordinea evenimentelor si pot prevedea ceea ce urmeaza sa se intample. Acelasi lucru se intampla cu reactiile comportamentului copiilor. Copilul trebuie sa stie care va fi reactia adultilor si daca va fi corecta si coerenta.

• Sugerati-i copilului dumneavoastra comportamentul pe care doriti sa il aiba decat sa il pedepsiti pentru comportamentul neadecvat.
• Explicati-i clar comportamentul pe care doriti sa il aiba si asigurati-va ca, micutul dumneavoastra intelege la ce va asteptati din partea lui.
• Daca sunteti amuzat de comportamentul neadecvat copilului, incercati sa nu ii aratati acest lucru, deoarece copilul poate crede ca sunteti de acord.
• Conformati-va si nu va asteptati la prea multe din partea unui copilas. De exemplu, este normal pentru bebelusi sa faca dezordine si sa se murdareasca in timp ce mananca, deoarece miscarile motorii si bunele maniere se dezvolta in timp. Copiii mai mici sunt de asemenea neastamparati la masa si adesea este nevoie ca masa de seara sa se serveasca mult mai devreme decat se obisnuieste in cadrul familiei.
• In general amenintarile reliefeaza propriile frustrari ca parinti sau ingrijitori si nu sunt deloc o modalitate pozitiva de a incuraja comportamentul pe care il dorim la copii.
• Cereti copilului sa se implice in realizarea unor reguli pentru intreaga familie.
Explicarea consecintelor
Buna crestere il ajuta pe copil sa invete ca exista consecinte ale actiunilor sale. In mod ideal, consecinta ar trebui sa urmeze imediat actiunea si ar trebui sa fie relevanta.
Cereti-i copilului sa:

• Curete mizeria pe care a facut-o
• Isi faca ordine in jucarii atunci cand nu o gaseste pe cea pe care o doreste
• Petreaca timp singur (sa ia o pauza) atunci cand comportamentul sau indica faptul ca nu se mai poate juca in armonie cu ceilalti. Acesta este un moment bun pentru copil de a-si redobandi calmul
• Se joace singur atunci cand a fost agresiv

Pauza pentru copii

Pentru copii, a petrece timp singuri (a lua o pauza) atunci cand comportamentul lor ii face de rusine sau sa ii infurie pe parinti poate fi o oportunitate importanta pentru autoreflectie. Pe masura cresc, copiii vor invata sa mearga in camera lor in momentul in care isi pierd controlul.
Aceasta pauza nu ar trebui folosita in mod abuziv in cazul copiilor foarte mici sau in cazul celor care o pot vedea ca pe o pedeapsa si sa se simta umiliti sau confuzi deoarece sunt fortati sa se aseze pe un „ scaun al pedepsei ” si „ sa reflecteze la ceea ce au facut ”.

Pauza pentru parinti

Daca va enervati sau sunteti frustrat din cauza comportamentului copilului, este bine sa luati o pauza pentru a va clarifica sentimentele. Cel mai indicat ar fi sa iesiti dintr-o anumita situatie in care va simtiti stresat. Aceasta inseamna ca trebuie sa va asigurati ca micutul se afla in siguranta si paraseste camera pentru cateva minute. Alta optiune este de a suna un prieten sau o ruda pentru a va calma.

Consolidarea unui comportament adecvat

Un copil isi doreste in mod normal dragostea si aprobarea parintilor sai, deci una din cele mai simple metode pentru a incuraja un comportament bun, este ca acesta sa stie ce se asteapta din partea sa si sa fie incurajat in acest sens.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu