Postări populare

vineri, 25 martie 2011

Cum sa iti imparti timpul intre serviciu si familie

O zi stresanta la locul de munca ar putea fi urmata de un nou set de sarcini si cereri atunci cand ajungi acasa. Cand partenerul tau are nevoie de ajutor cu treburile casnice si copiii iti solicita atentia, trebuie sa fii pe pozitie si sa reusesti imediat sa lasi problemele de serviciu deoparte si sa te concentrezi asupra celor familiale.

Cum iti afecteaza munca timpul personal

Pentru a se dezvolta in mod armonios, copiii au nevoie de atentie si afectiune. Pentru a putea acorda atentia necesara copilului tau, ai nevoie de timp pe care sa il petreceti impreuna, dar la fel de important este si modul in care petreceti acest timp. Serviciul constituie un obstacol in relatia cu familia si copiii, intrucat iti afecteaza timpul pe care il petreci impreuna cu cei dragi. Daca esti stresat, suparat si obosit dupa o zi agitata la serviciu, iti va fi greu sa te detasezi de toate aceste probleme atunci cand ajungi acasa, iar gandul iti va ramane tot la problemele de la birou.

Copiii observa imediat cand nu le acorzi atentie, iar sentimentele lor pot fi afectate. Daca esti un parinte care se confrunta cu o situatie speciala (iti cresti singur/a copilul sau ai un copil cu dizabilitati) inseamna ca te confrunti cu alte provocari si probleme, care iti ingreuneaza si mai mult capacitatea de a separa problemele de serviciu de cele familiale.

Ce isi doresc copiii?

Dupa ce ajungi acasa de la serviciu, copiii s-ar putea sa nu iti dea timp sa iti revii putin, iar tu constati ca ai o multime de treburi de rezolvat. Imediat ce vei intra pe usa, copiii iti vor spune:
“Poti sa ma ajuti cu temele?”
“Ce mancam la cina? Mi-e foame.”
“Azi am dat lucrare si nu am stiut ce sa scriu.”
“Mihai nu vrea sa se mai joace cu mine.”
“Pot sa stau la calculator? Iesim in parc sa ma plimb cu bicicleta?”
Bebelusii si copiii mai mici care nu stiu inca sa vorbeasca si sa spuna ceea ce isi doresc, vor fi adesea obositi, mofturosi sau le va fi foame in momentul in care vei ajunge acasa. Ei vor avea nevoie de mangaieri si de prezenta ta. Este posibil ca si micutul tau sa aiba o zi proasta la gradinita sau la scoala si este bine sa stii sau sa iti dai seama daca e asa, ca sa fii pregatita pentru orice reactie din partea lui.
Cand suntem stresati si obositi avem tendinta de a considera ca si cresterea si ingrijirea micutilor este un al doilea job. Indicat este sa iti amintesti de fiecare data cat de important si frumos este sa ai un copil si sa te bucuri ca dupa o zi de munca il revezi si te poti juca impreuna cu el.
Sfaturi care te ajuta sa faci fata treburilor de acasa dupa o zi de munca
Iata mai jos cateva ponturi care te vor ajuta sa lasi deoparte problemele de serviciu si sa te concentrezi asupra timpului petrecut alaturi de copii:

• Incearca sa faci o trecere in revista a problemelor aparute in timpul zilei si a proiectelor pe care le ai la serviciu inainte de a pleca de la birou. Acest lucru te va ajuta sa faci trecerea de la mediul profesional la mediul familial.
• Daca mai ai ceva urgent de rezolvat, mai bine mai stai putin peste program decat sa iti iei de lucru acasa. Cu toate acestea, nu trebuie sa exagerezi cu statul peste program, decat atunci cand este vorba de o problema importanta ce nu suporta amanare
• Incearca sa te organizezi cat mai bine si sa rezolvi sarcinile mai dificile la prima ora, decat sa le lasi spre sfarsitul programului
• In drum spre casa incearca sa te deconectezi citind o carte sau ascultand muzica
• Odata ce ai ajuns acasa, incearca sa iti creezi un ritual sau o rutina care sa te ajute sa te adaptezi mai usor si sa schimbi rolul de angajat cu cel de parinte
• Discuta cu partenerul tau si cu copilul mai mare despre efortul pe care il faci ca sa te adaptezi dupa o zi de munca, incearca sa intelegi si punctual lor de vedere si sa ai asteptari rezonabile de la cei dragi

Fii realist

Ar fi minunat daca ai putea de fiecare data sa lasi grijile si problemele de serviciu deoparte si sa incerci sa fii un parinte perfect. De asemenea, ideal ar fi ca si copiii sa se gandeasca mai mult la sanatatea ta si la starea ta generala, insa nu intotdeauna se intampla asa.
Uneori se intampla sa te confrunti cu situatii de urgenta, cand micutul se simte rau sau cand trebuie sa ramai multe ore peste program la serviciu ori sa pleci intr-o delegatie, dar legatura puternica cu cei dragi te va ajuta mereu sa treci mai usor peste toate aceste incercari dificile.
Nu exista o reteta universala pentru a face fata cu brio problemelor de acasa. Fiecare dintre noi se confrunta cu situatii speciale si fiecare relatie de familie este unica in felul ei. Trebuie sa iei in considerare nivelul tau de energie, personalitatea, stilul parental si nevoile copiilor tai. Avand asteptari realiste, vei reusi sa gasesti o modalitate de a echilibra viata de familie cu cea profesionala.
Anumite probleme de serviciu s-ar putea sa te impiedice sa ii oferi copilului tau atentia pe care si-o doreste sau pe care ai vrea sa i-o poti oferi. Astfel de situatii pot fi:

• Orele suplimentare
• Munca in ture
• Situatii in care seful nu te lasa sa pleci la sedinta de la scola sau gradinita, ori atunci cand copilul se simte rau)
• O cultura organizationala in care oamenii nu discuta despre viata de familie sau nu recunosc valorile familiale
• O atmosfera de lucru stresanta din cauza relatiilor tensionate cu colegii sau din cauza supraincarcarii de sarcini
Studiile au demosntrat ca stresul, suprasolicitarea si relatiile tensionate de serviciu provoaca anxietate si depresie la sfarsitul zilei de munca. Acest lucru va interfera cu capacitatea noastra de a acorda atentie si afectiune copiilor.
Dupa o zi de munca obositoare, parintii au tendinta de a fi mai distanti fata de copii si in special tatii, sunt mai putin implicati in relatia cu copiii si mai severi. Lucrand peste program s-ar putea ca atunci cand ajungi acasa, copiii sa fie deja in pat si sa doarma sau este posibil ca dimineata sa pleci la serviciu inainte ca ei sa se trezeasca. Nu uita ca, desi uneori ai vrea sa povestesti copiilor cum a fost ziua ta la serviciu, chiar si un succes pe care l-ai avut, acestia sunt mult mai interesati de un joc pe calculator sau de jucariile lor decat de problemele tale de serviciu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu