Postări populare

miercuri, 16 martie 2011

Copilul tau-asculta-l sa-l poti intelege

Sunt multe exemple de copii care, in momentul cand nu li se mai acorda atentie, incep sa te bombardeze cu pareri puternice si afirmatii emfatice. Chiar daca ai impresia ca acesti copii sunt alintati, incearca mai intii sa-i intelegi. Se poate sa fie frustati pentru ca nimeni nu-i aude, sau asculta.
Recunoasterea valorii de sine la copii se castiga din sentimentul ca sunt iubiti si apreciati de parintii lor. Uneori un copil care iti explica sau iti spune ceva are nevoie doar sa fie auzit de aceea reactia ta in momentul cand copilul incerca sa-ti impartasesca parerea lui reprezinta pasul catre o dezvoltare emotionala si psihica normala sau nu.
Procesul de comunicare dintre parinte si copil sta la baza dezvoltarii imaginii de sine a copilului de la cele mai mici varste. Pentru a-l intelege este necesar sa-l ajutati sa-si exprime emotiile fara teama, in primul rand fata de parinti. Invatandu-l de mic sa vorbeasca despre trairile lui: frica, frustare, suparare, bucurie va va fi mai usor in anii de scoala sa comunicati cu el ajutandu-l constructiv in depasirea temerilor.
Cum il faci sa vorbeasca despre ceea ce simte?
Acorda-i atentie in momentul cand vrea sa-ti spuna ceva. Chiar daca nu ai timp, lasa totul si asculta-ti copilul. In momentul cand te va vedea ca-l asculti cu interes, se va simti iubit si apreciat si va dori sa impartasesca cu tine trairile lui.
Incurajaza-l sa-ti vorbeasca
Daca fetita ta nu vorbeste cu tine, incearca sa intitiezi o discutie si ajut-o sa participe. Foloseste in exprimare propozitii scurte pe care sa le poata intelege, zambeste si priveste-o ca si cand ceea ce va spune este foarte important. Nu rade si nici abandona cand copilul spune vreo trasnaie sau se intoarce cu spatele si nu iti mai raspunde. Si-a pierdut interesul? Arunca-i o intrebare despre ceva care stii sigur ca-i place si sa vezi cum se va relansa discutia voastra.
Identifica-te cu el pentru a-l intelege
Incearca sa te pui in locul copilului tau, amintindu-ti totodata de copilaria ta cu bucuriile si supararile prin care ai trecut . In acest fel il vei intelege pe cel mic mult mai bine si vei deveni mai toleranta.
Respecta-ti copilul
Respectul pe care il arati de mic in comunicarea cu el se va regasi in adolescenta fata de tine ca parinte. Da-i ocazia sa-si explice greselile pentru a intelege cum gandeste sau ce a determinat acel comportament. Vorbeste-i copilului ca unui om matur, la randul lui se va comporta ca un adult pe masura ce va creste.
Nu-l acuza !
Evita sa-l acuzi incepand sa-l invinovatesti, de exemplu:" TU nu ai facut asta sau cealalta ". Prin acest limbaj nu faci decat sa-l inhibi iar astfel sa-si piarda increderea in sine. Daca vrei sa-i explici ceva incepe propozitia la persoana I singular "Eu......", spune-i cu te-ai simtit tu cand ai aflat ce s-a intamplat. In acest fel copilul nu va fi acuzat si din dorinta de a -si proteja parintele care il iubeste va fi mai atent pe viitor sau cel putin va incerca sa nu mai repete gresala.
Fiti blanzi cu copiii chiar si atunci cand gresesc
Vorbiti cu ei calm, dar ferm in acest fel le veti atrage atentia mult mai bine decat atunci cand tipati sau cand recurgeti la pedepse corporale ( total gresite in educarea unui pui de om). Copilul imita comportamentul parintiilor asa ca fiecare reactie a voastra in orice problema va defini pentru viitor, un anume tip de comportament vis-a-vis de o problema.
Ca sa te intelegi cu copilul tau si acesta sa fie deschis fata de tine, tine minte: parintii au datoria sa invete sa-i vorbeasca copilului astfel incat acesta sa-i asculte si trebuie sa invate sa-l asculte pe cel mic atunci cand el vorbeste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu