Postări populare

vineri, 25 martie 2011

Rolul si beneficiile imbratisarilor asupra dezvoltarii copilului

Sau Cum Acest Simplu Act de Afectiune Ajuta in Obtinerea Unor Mari Beneficii in Ceea Ce Priveste Sanatatea Fizica, Sanatatea Emotionala si Dezvoltarea in Ansamblu a Copilului
In numarul din noiembrie 2005 al revistei “The Straits Time”, un ziar de mare circulatie nationala din Singapore, s-a scris despre un raport al unor cercetatori, care sustineau un efort in descoperirea unei modalitati de a transmite “imbratisari virtuale”. Echipa dorea sa creeze un costum asemenator pijamalelor pentru copii, la care era atasata o conexiune wireless. Aceasta conexiune wireless ar fi folosit internetul pentru a stimula presiunea si temperatura fizica in asa fel incat sa reproduca sentimentul de a fi imbratisat. Parintii imbracati intr-un costum asemenator ar fi fost imbratiasati inapoi de copiii lor. Probabil va intrebati de ce cercetatorii ar fi fost interesati in a reproduce un gest atat de firesc noua? Motivul ar fi ca, in afara faptului ca imbratisarea este un “anestezic” natural cand cei mici si-au zgariat genunchiul, imbratisarile oferite neconditionat au multe alte efecte pozitive.
Numeroase studii au dovedit stransa legatura dintre emotiile pozitive care deriva din acest simplu act de afectiune si bunastarea generala care o ofera per total imbratisarile. Imbratasarile si contactul fizic constant a fost hotarat de multi specialisti in domeniu ca fiind un element de o inestimabila valoare in dezvoltarea copilului.
Imbratisarile construiesc abilitati care le vor fi utile pe tot parcursul vietii
Copiii care primesc deseori imbratisari sunt expresivi si caldurosi, pe cand cei care nu primesc imbratisari prea multe sau nu le este aratata afectiune de catre parintii lor cresc punand un “zid” intre ei si restul oamenilor. Imbratisarea este un gest de afirmare, apreciere si intelegere. Un copil care va fi imbratisat des va dobandi o parere pozitiva despre sine insusi, pe cand un copil care este lipsit de imbratisari sau de orice alta forma de afectiune in cadrul familiei va incepe sa se intrebe “oare sunt iubit?”
Indispensabilitatea imbratisarilor si a contactului fizic in dezvoltarea armonioasa a unui copil este atribuita chiar inceputului de viata intrauterina a acestuia. In procesul evolutiei fetale, caldura si protectia din interiorul burticii mamei stimuleaza sentimentul de a fi imbratisat. Pielea bebelusului este expusa la caldura lichidului amniotic pe intreaga sarcina. Copiii care cresc fiind imbratisati des sunt echipati cu abilitati emotionale care le vor facilita relatii interpersonale sanatoase. De fapt, imbratisarile si alte forme de atingere reprezinta o terapie pe care specialistii in probleme ale copiilor o recomanda pentru a ajuta copiii abuzati sa-si revina din trauma emotionala. Studiile de specialitate spun ca terapia atingerii este folosita in special cu copiii care au fost abuzati sexual.

Imbratisarile construiesc o cultura a pacii

Exista diferente intre tarile care sunt “pro-imbratisare” si tarile care te invita la o atitudine de genul “tine-ti mainile acasa”. Spre exemplu, bebelusii americani sunt pusi in camere separate de camerele parintilor. In alte tari acest lucru nu se practica, iar copii stau in camera mamei.
Prezenta sau lipsa imbratisarilor activeaza predispozitiile din cadrul anumitor civilizatii spre un comportament agresiv, din acest motiv unele tari au un nivel al agresivitatii si al volentei mai crescut decat al altora.

Fragment din cartea electronica “Parinti inteligenti: Cum sa cresti copii fericiti si responsabili in secolul 21”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu